UTPRESSNINGEN

Jul 14th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Utpressningen

Av John Grisham
The Associate 2009
Översatt av Lennart Olofsson
Albert Bonniers förlag 2009

Grishams idealistiske hjälte heter Kyle McAvoy, tidigare stjärnidrottare, nu redaktör för en juristtidning och med en hemlighet i bagaget. Han och tre kamrater hade efter en suparkväll efter plugget hamnat hemma hos honom tillsammans med en förstaårselev och två av pojkarna låg med henne – och plåtade vad de gjorde med mobilkameran. Kyle deltog inte, men han var på plats. Nu, långt efteråt besöks han av den skumma typen Bennie Wright som kommit över filmen och nu hotar att offentliggöra den. Det ser ut som om flickan är medvetslös och om Kyle åtalas för medhjälp till våldtäkt kan han säga adjö till sin juristkarriär.

Kyle inser att han inte har något att sätta emot och tvingas motsträvigt hjälpa Bennie att sno undan viktiga och hemliga dokument från en advokatbyrå.

Detta är ena delen av intrigen, den andra handlar om hur unga delägare i en stor advokatfirma snudd på måste arbeta ihjäl sig för nålpengar medan företaget tjänar jättebelopp. Arbetet är dessutom tråkigt för det mesta.

Grisham är en utmärkt berättare, det vet i sedan lång tid tillbaka. Man snabbläser gärna för att se hur det ska gå för den alltför ädle Kyle samtidigt som man blir lite irriterad över hur författaren nästan spräcker kalsongerna för att visa vilken skitstövel Bennie är. Det hade man nästan kunnat räkna ut ändå.

Grisham skriver utstuderade intriger, för det mesta i juridiska sammanhang. Det betyder inte att han struntar i ”det vanliga folket”. Här finns gripande scener mellan Kyle och hans far, en där fadern undrar vad pojken har för sig i New York och en annan när de två jagar hjort tillsammans.

Som vanligt misslyckas Grisham med att skriva en dålig och likgiltig bok. Däremot är det svenska exemplar som hamnat hos mig ett måndagsexemplar där det fattas en hel del sidor. Jag blev tvungen att gå till det amerikanska originalet för att haja alla sammanhang.

JAN NYGREN

John Grisham. Foto Tina Fineberg

John Grisham. Foto Tina Fineberg

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22