UTOM RIMLIGT TVIVEL

May 17th, 2020 | By | Category: 2020-05 maj, Recension

Omslag till Utom rimligt tvivelAv Gary Bell och Scott Kershaw
Beyond reasonable doubt, 2019
Översättning Ylva Stålmarck
Lind & Co, 2020
ISBN 978-91-7861-690-9, inbunden, 363 sidor

På omslaget stor det bara Gary Bell, på titelsidan båda namnen. I ett efterord tackar Gary Bell ”den briljante ordsmeden” Scott Kershaw för samarbetet. Och när man läser författarpresentationen förstår man att mycket av huvudpersonens liv också gäller huvudförfattaren.

De båda är överrättsdvokater med en bakgrund i arbetarklass och småkriminalitet innan de blev jurister. Som de flesta som läser engelska deckare och ser engelska tv-kriminalserier vet är det skillnad på advokater i Storbritannien. Bara en del har rätt att föra talan i domstol, barristers som får passera det skrank, the bar, som finns i domstolen och där innanför bara de behöriga får vistas.

De flesta i den finare advokatbranschen kommer från Eton och Oxbridge. Elliot Rook, som vår hjälte heter, kommer alltså från arbetarbakgrund och har gått på mindre fina utbildningar men hans kolleger tror att han är en av dem. De vet knappast heller att han är skild från sin rika fru och nu bor i ett källarrum.

Allt detta kan komma att avslöjas när en mordanklagad särskilt ber om att få honom som försvarsadvokat. Det är en av hans gamla kompisar från uppväxten, en man som är rasist, högerextremist, våldsverkare och livslång kriminell.

Elliot, som inte är särskilt social, tar till sin egen förvåning emot en ung kvinnlig jurist från samma trakter, Nottinghamshire, som han själv, och med liknande arbetarbakgrund. Och de två arbetar för att skaffa fram de fakta som kan hjälpa dem att fria den åtalade på grund av att bevisen inte är ”utom rimligt tvivel”.

Allt pekar på att den åtalade är mördaren, men en försvarsadvokat ska göra allt för sin klient. Att denne vägrar att berätta vad han egentligen gjorde under mordkvällen är inte till någon hjälp.

Detta är en klassisk domstolsroman, med själva rättegången som huvudpunkt. Spänningen är dubbel: är den åtalade verkligen skyldig, och finns det fakta som talar emot det? Och ska Elliot lyckas dölja sitt förflutna?

Faktiskt är det senare mest spännande.

Det är också en historia om personlig utveckling, om klasskillnader och gamla lojaliteter, och en erfaren brottmålsadvokats åsikter om rättsväsendet. Alla ska få en rättvis bedömning, det är inte advokater och åklagare som beslutar utan det är domstolen som ska bedöma om någon är skyldig utom rimligt tvivel.

Utom rimligt tvivel är detta en både spännande och tänkvärd historia.

LEIF-RUNE STRANDELL

Gary Bell

Gary Bell. Foto Jamie Wiggins

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22