UTBRYTARE Så lyckades Sveriges mest kända fångar fly

Apr 14th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till utbrytare

Av Tony Olsson
Hjalmarson & Högberg 2009

Tony Olsson, också känd som Tony Åke Byström, föddes den 8 december 1972 i Flemingsberg söder om Stockholm. Sedan 1998 avtjänar denne polismördare  livstids fängelse, omväxlande på fängelserna Hall och Kumla, för polismorden i Malexander. Han var innan dess känd som ledare för den nazistiska rörelsen Riksfronten. I dag studerar förbrytaren  Olsson (på distans får vi hoppas) på universitet i Gävle och ska i år ta examen i bland annat historia.

För fem år sedan gav han ut den biografiska skildringen Chockvågor där han berättar om sin uppväxt, Lars Noréns misslyckade försök att göra honom till hederlig skådespelare i uppsättningen av 7:3 och hur han flydde efter att ha deltagit i morden i Malexander.

Tony Olsson

Nu har han skrivit boken Utbrytare där han förtäljer om olika fångars rymningar ur svenska fängelser. Hans egen och några kollegers flykt och rätt patetiska infångande 2004 ledde till att dåvarande justitieministern (sedermera mediokre deckarförfattaren) Thomas Bodström blev uppmanad att avgå. Det gjorde han naturligtvis inte. I stället blev kriminalvårdens generaldirektör Lena Häll Eriksson syndabock och fick lämna sin tjänst när ytterligare två fångar rymde från Mariefredsanstalten med kriminalvårdspersonal som gisslan.

Vid sidan av de välskrivna (faktiskt!) redogörelserna för olika rymningar genom tiderna pläderar Olsson för att säkerhetstänkandet på anstalterna är av ondo. Han menar att advokatyren för ”nödvändiga kraftåtgärder” mot rymningsepidemin var propaganda som tydligen spreds för att göra det sämre för fångarna – alla fångar, inte enbart de rymningsbenägna.

De rymningar och fritagningar som Olsson redogör för i Utbrytare skedde mellan åren 1954 och 2004. Lars-Inge Svartenbrandt (numera Lars Ferm), som i påsktider 2009 återigen greps för bankrån, finns givetvis med, liksom den samvetslöse Ioan Ursuts flykt och Olssons egen rymning tillsammans med gängledaren Daniel Maiorana och ett par till. Det finns en sympatisk bov med bland de beskrivna – Rolf Johansson alias Tumba-Tarzan som under tidigt 50-tal av fattigdom och hunger (enligt flera redogörelser om hans liv) gjorde inbrott i sommarstugor.

Rymmarlöpsedel

Det finns folk som menar att förbrytare som Olsson ska kastas in i en fuktig cell och sen ska nyckeln slängas. Inte något konstruktivt förslag, men när det gäller livsfarliga människor som bokens författare (det finns säkert en anledning till att ingen i Sverige har suttit isolerad så länge som han) finns det skäl att hålla ett öga på nyckelförvaringen.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22