UTAN ETT ORD

Apr 28th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Utan ett ord

Av Linwood Barclay
No time for goodbye 2007
Översatt av Elisabeth Fredholm
Kabusa Böcker 2009

Fjortonåriga Cynthia Bigge har grälat med sina föräldrar och när hon vaknar nästa morgon är hela familjen försvunnen. Polisen kan inte hitta dem eller deras bil någonstans.

Tjugofem år senare, nu gift med en egen dotter, lider hon fortfarande av deras försvinnande och är rädd att något liknande kan hända igen. Hon ställer upp i ett TV-program som liknar Efterlyst och därefter får hon konstiga besök och underliga telefonsamtal. Efter ett inbrott, där ingenting stjäls, hittar hon en hatt som hon tror tillhört hennes far. Hon blir paranoid på kuppen, undra på det. Hon och maken hyr in en privatdeckare men det visar sig att eländet bara har börjat.

Det här är ingen huvudperson som man älskar. Det är obegripligt att Cynthias make inte gör något åt saken. Han är en toffel och dottern är inte mycket bättre.

Vissa delar av den här boken är faktiskt mycket spännande medan andra är snudd på obegripliga.

Inrigen påminner emellanåt om äldre fransk noir. Är Cynthias upplevelser riktiga eller försöker maken driva henne från vettet?

Fast det tar sig mot slutet och Barclay lyckas faktiskt få upplösningen riktigt plausibel trots det gungfly som leder fram dit.

Linwood Barclay

Linwood Barclay är född i USA men kom som fyraåring till Kanada. Efter att ha studerat vid Trent University i Petersborough, Ontario började han arbeta vid rikstidningen Toronto Star där han gjorde sig känd som redaktör och kolumnist. Mellan 1996 och 2000 skrev han fyra böcker (memoarerna nominerades till Stephen Leacock Medal for Humour) och i fjol slutade han som journalist för att leva på att skriva böcker. I fjol kom också den fristående thrillern Too Close to Home. Han är gift och har två barn.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22