UTAN ÅNGER Gustaf Engström, SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna

Jun 1st, 2017 | By | Category: 2017-06 juni, Recension

Omslag till Utan ångerAv Johan Ulvenlöv, Matti Palm och Anders Larsson
Vaktel Förlag, 2017
ISBN 978-91-88441-04-1, 291 sidor

Detta är historien om nazisten Gustaf Ekström, (han anslöt sig till Waffen-SS under andra världskriget) som 1988 var en av grundarna av Sverigedemokraterna. Johan Ulvenlöv, Matti Palm och Anders Larsson har forskat i arkiv i Sverige, Europa och annorstädes och redovisar i Utan ånger att Ekström alltid varit väl medveten om nazismens mål och att han så sent som 1993 erkände att han kämpat ”mot världsjudendomens omfattande välde över Europa och andra världsdelar”.

Författarna har nitiskt gått in för att med journalistisk etik skildra mannen som föddes i ett välordnat hem i Stockholm 1907 och som senare utbildade sig till ingenjör. 1929 var han utbildad ingenjör och flyttade då till New Jersey i USA där han fått jobb på ett oljeraffinaderi.  Han kom tillbaka till hemlandet 1932 och samma år gick han med i Birger Furugårds Svenska Nationalsocialistiska Partiet och året efter i Svensk Socialistisk Samling som bildats av Sven Olov Lindholm. Tre år senare blev han förbundssekreterare i den nazistiska ungdomsorganisationen Nordisk ungdom, bildad 1933 och verksam fram till 1950. (2010 bildade folk inom vit makt-rörelsen en ny organisation med samma namn. Denna beskrivs som en utomparlamentarisk, högerextrem och antisemitisk rörelse.)

Ekström var en starkt troende nazianhängare och 1941 anmälde han sig som frivillig till tyska Waffen-SS där han först tjänstgjorde i 5. SS-Panzer-Division Wiking och senare i 11. SS-Freiwilligen-Panzergrenadier-Division Nordland och steg i graderna till SS-Rottenführer vilket låter imponerande men motsvarar den svenska graden korpral. Åren1942–1945 arbetade han vid SS-Hauptamt i Berlin som översättare av svenska texter till tyska.

Efter andra världskriget blev han kvar i Tyskland, doktorerade i kemi och arbetade kvar där tills han gick i pension då han flyttade hem till Sverige. Han var över 80 år gammal när han deltog i grundandet av Sverigedemokraterna i Malmö 1988 och blev också dess revisor. Ekström dog i Lund 1995 och är begravd på kyrkogården i moderns hemkommun Färila i Hälsingland.

Författarna har följd denna livsresa noga och gjort nerslag vid viktiga händelser, bland annat det som hände judarna i Tyskland, före, under och efter Förintelsen.

Johan Ulvenlöv, Matti Palm och Anders Larsson visar med all önskvärd tydlighet Sverigedemokraternas samhörighet med nazismen i alla dess former. Jimmie Åkesson gick med i detta parti samma år som Gustaf Ekström dog och har sedan han blev partiledare gjort sitt bästa för att putsa partifasaden.  I förlagsreklamen hävdas att bokens bevis för partiets mörka historia kan och bör få betydelse för valutgången 2018. Tillåt mig tvivla. De människor som röstar på partiet tycks förlåta både järnrörsskandaler, invektiv mot invandrare och politiska motståndare och partiföreträdares övergrepp i nattklubbsfoajéer.

Johan Ulvenlöv (född 1975), har gedigen erfarenhet av arbete med research, 
filmproduktion och opinionsbildning för arbetarrörelsen. Matti Palm (född 1970) har tidigare varit journalist på bland annat Svenska Dagbladet. Numera är han rådgivare inom kommunikation. Anders Larsson (född 1969) är släktforskare och fotograf som under många år arbetat som ombudsman inom arbetarrörelsen.

BROR ANDERSSON

Johan Ulvenlöv, Matti Palm och Anders Larsson

Johan Ulvenlöv, Matti Palm och Anders Larsson. Foto Pressbild

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22