UT I VIDA VARIETÉVÄRLDEN

Feb 24th, 2009 | By | Category: 2009-1, Recension

Omslag till Ut i vida varietévärlden

Av Inge Pedro [pseud för Ingemar Pettersson]
Eget förlag 2008

Det är ett märkligt och mycket framgångsrikt liv som illusionisten Inge Pedro alias Ingemar Pettersson från Nykroppa beskriver mycket entusiastiskt i sin memoarbok Ut i vida varietévärlden som han gett ut på eget förlag. Som ung fick han boken Trolleri för amatörer, fastnade för denna illusionskonst och debuterade på scenen i Harald Svenbergs revy Lussekatten i den värmländska uppväxtorten år 1943. Han är fortfarande verksam tillsammans med sin grekiska hustru Lily, fast numera är det kommuner och landsting som står för engagemangen.

I början av karriären turnerade han i svenska folkparker, något som han menar var en mycket lärorik skola för blivande artister. 1954 fick Pedro engagemang på kända Hansa-Theater i Hamburg och därmed tog den internationella karriären fart. Med sin magiska akt har han framträtt i ett 30-tal länder världen över, både i Orienten och i Afrika.

Varietélitteratur är något vi inte är bortskämda med i Sverige. Fritiof Malmsten kom med en bok om varieté 1945 och sedan har vi fått vänta tills nu Pedro gett ut sina memoarer.

Inge Pedro

Ut i vida varietévärlden ger en unik inblick i ett yrke som få människor utanför branschen vet något om. Varietéartister tycks leva ett liv vid sidan av övrig showbusiness och de blir aldrig kända på samma sätt som sångare och skådespelare. Men de har samma kvalitetskrav som sina mer bekanta kolleger. Pedro beskriver hur han som magiker arbetat med att skapa publikkontakt genom att vid sidan av komiska showkonster arbetat för att bli tekniskt briljant. Han berättar om de trick han utför, dock utan att avslöja hur de går till.

Pedro berättar om många av de estrader där han uppträtt och om han inte varit så sprudlande entusiastisk i sin framställning kunde det ha blivit en tråkig katalogaria. Men det blir det aldrig. I stället läser man med ett leende på läpparna och vänder blad för att få veta hur det gick sen.

I Sverige blev han mot slutet av den internationella karriären ledare för Malmstenstruppen under 12 säsonger och gifte sig med den grekiska akrobaten Lily Valianou som han träffat under flera olika engagemang på kontinenten. Nu är den snart 90-årige trollkarlen och han hustru bosatta i Filipstad.

KJELL E. GENBERG

PS Pedro avled hemma i Värmland i söndags den 22 februari.

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22