UR HAVET STIGER VÅGORNA

Nov 1st, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Ur havet stiger vågornaAv Annika Sjögren
Ordfront 2010

Louise Strandberg är rektor på Rosenbäcksskolan i Härnösand. Hon bor i ett vackert och påkostat hus. Hennes äktenskap verkar lyckligt och hennes familj är representativ.

Men som vanligt är det mesta en fager yta. Hennes man är ständigt otrogen, vilket gör att hon själv tar vissa tillfällen i akt att idka intima umgängen med män. Relationen till dottern är urusel. Hennes jobb upptar som regel all hennes tid och tankar.

En av eleverna har märken på kroppen som tyder på misshandel i hemmet. Fadern misstänks men när rektor Strandberg konfronteras med honom, vädjar han till henne att inte göra en anmälan. Ett misstag hon sedan får ångra.

Annika SjögrenDagen därefter är inte grabben i skolan. Inte heller hans lillebror. Pappan hävdar att mamman lämnat honom och tagit med sig barnen.

Dottern har rest till Stockholm med sin pojkvän, som ingen i familjen träffat.

Så långt är det en välskriven roman, med bra miljöskildring och viss förmåga till persongestaltningar. Så långt står Annika Sjögren över genomsnittet av denna flora av författare till kriminalromaner, som svämmar över bokhandelsdiskarna.

Visst lyckas hon skapa en spänning. Visst finns det något av psykologisk thriller som förlaget hävdar att det är. Samtidigt undrar jag om det är kriminalromaner Annika Sjögren ska skriva. När hon får fritt fabulera verkar hon mera hemtam med språket och handlingen än när de ”kriminella elementen” ska fogas in och deckarens traditionsbundna form ska följas.

Sammantaget anser jag att Annika Sjögren med Ur havet stiger vågorna bekräftar att hon befinner sig på den övre halvan av deckarkårens författare.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22