UR HAVET STIGER VÅGORNA

Oct 11th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Ur havet stiger vågornaAv Annika Sjögren
Ordfront 2010

Det handlar mycket om naturens element när man läser Annika Sjögrens titlar. Efter Där ingen vind blåser och Som glöd blir till aska kommer nu Ur havet stiger vågorna på samma förlag. I baksidestexten kan man läsa att detta är en psykologisk thriller. Det kan jag hålla med om, även om här finns ovanligt mycket action för att vara en sådan.

Det är onekligen spännande. Man får följa huvudpersonen, rektorn Louise Strandberg, hennes familjeproblem och hennes tillkortakommanden i småstaden Härnösand. Överhuvudtaget är det sympatiskt att personerna i boken inte är några superhjältar. De har alla fel som är mer eller mindre lätta att överse med.

Annika SjögrenLouise man är otrogen. Hon har ingen kontakt med sin dotter. På skolan konfronteras hon med ett misstänkt misshandelsfall. Hon gör i dessa fall inte alltid ett rätt vägval. Eller, vad är egentligen rätt? Våld och skuld och otillräcklighet är genomgående teman. Hur långt kan man gå för sin kärlek till sina närmaste.

Det är tätt, intensivt, engagerande och mycket spännande berättat, även om här finns ologiska inslag. Författaren använder slump och tillfälligheter för att få handlingen framåt dit hon vill. Det blir kanske inte alltid så trovärdigt.

Boken handlar ändå om vanliga människor i ett vanligt vardagsliv. Och vad som kan ske när händelser inträffar som vänder den ordnade tillvaron på ända. Och det berättar Annika Sjögren om med bravur.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22