UPPSTÅNDELSEN av John Matthews

Jan 7th, 2008 | By | Category: 2008-1, Recension

Engelska titeln: Ascension Day
Copyright 2007
Minotaur
Översättning: Hans Nordmark

Det börjar inte så tokigt: Den unga, ambitiösa advokaten Jac McElroy åtar sig ett i det närmaste hopplöst fall – att försvara Larry Durrant, som sitter i fängelse, dömd för mord på hustrun till en rik och inflyteserik medborgare i Louisiana. Larry kan inte minnas något av händelsen, han har erkänt mordet, han har suttit i många år i ett mycket brutalt fängelse och han har givit upp allt hopp och ställt in sig på att dö. Jac McElroys uppgift blir därför tvåfaldig; att söka rätt på mördaren – han är naturligtvis övertygad om Larrys oskuld – och att få den morddömde att repa lite mod och försöka minnas vad som egentligen hände den ödesdigra dagen för tolv år sedan.

McElroy sätter igång med friskt mod, och blir följaktligen hotad, förföljd, slagen, torterad och jagad med allt intensivare aggressivitet från bovarnas sida. Får det honom att hejda sig eller kanske till och med ge upp? Får det honom att dra de riktiga slutsatserna om vad som är på gång och vilka som är hans fiender? Nej, och åter nej – McElroy fortsätter oförtrutet och, frestas man säga dumdristigt och larvigt, att utsätta sig för allt större faror.

Och det är här det hela havererar – och på 609 sidor!. Crime Spree Magazine säger så här om ’Uppståndelsen’: ”Omöjlig att lägga ifrån sig. Den har allt som en thriller bör ha. Jac McElroy är en karaktär jag vill läsa mer om.” Tvärtom skulle jag vilja säga: Omöjligt att hålla intresset uppe för denna osannolika person och denna orimliga och långdragna historia, som dessutom bär tydliga drag av en angliserad översättning.

KERSTIN WALL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22