UPPRÄTTELSEN

May 4th, 2021 | By | Category: 2021-05 maj, Recension

Av Yrsa SigurðardóttirOmslag till Upprättelsen
Aflausn, 2016
Översättning Susanne Andersson
HarperCollins, 2021
ISBN 9789150963465, inbunden, 384 sidor

Detta är den tredje kriminalromanen i en serie om polisen Huldar och barnpsykologen Freyja. Först kom Arvet, därefter Straffet och nu är det dags för Upprättelsen. Förlaget menar på bokens omslag att det går bra att börja läsa Sigurdardóttir med denna tredje bok.

Även om denna roman alltså kan läsas fristående så undrar jag om det inte hade varit bra att ge en kort presentation av polisen och barnpsykologen. Vi förstår inne i romanen att det är fråga om två lite tilltufsade personer, men varför är de det? Polisen har degraderats och barnpsykologen var på väg att lämna sitt yrke för att i stället plugga ekonomi på universitetet. Men den ambitionen överger hon långt in i denna roman och det öppnar ju för att kanske ska de två samarbeta i fler kommande kriminalromaner. Till skillnad från tidigare anmälare av denna isländska författare undrar jag varför vi får läsa en sida om hur vi ska uttala de isländska namnen i stället för att få några personer väsentliga för historien lite närmare presenterade.

Mobbning i skolorna kan skada för livet, det vet vi och det är obehagligt på många sätt även om det inte alltid polisanmäls. Här signalerar romanen titel att någon kräver upprättelse för handlingar som ska ha begåtts och nu leder det till handlingar som gör att polisen spanar efter vem eller vilka som begår skrämmande brott mot ungdomar.

BIRGITTA NEY

Yrsa Sigurdardóttir

Yrsa Sigurdardóttir. Foto Lilja Birgisdóttir

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22