UPPGÅNG… OCH FALL Mildh & Fromm Del 1

Jun 22nd, 2017 | By | Category: 2017-06 juni, Recension

Omslag till Uppgång och fallAv Göran Semb (manus) och Carlos Pedrazzini (teckningar)
Ades Media, 2017
ISBN 978-91-88131-11-9, 128 sidor

Detta seriealbum innehåller tre berättelser om säkerhetskonsulten Monica Mildh och hennes samarbetspartner, den något bittre och rätt elake före detta hemlige agenten Erik Fromm. De tre historierna har tidigare publicerats i serietidningen Fantomen (Kidnappningen i nr 6-7/2014, Duellen i nr 13-17/2015 och Måltavlor i nr 20-21/2016). Serierna, som utspelas i en stad med drag av Uppsala, är fristående men ända nära knutna till varandra.

Det gick bra för den UD-anställda Monica Mildh tills en ambassadör dabbade sig och hon fick skulden och bytte jobb.  Lika illa gick det för Erik Fromm när han arbetade för säkerhetstjänsten och ett livvaktuppdrag gick ohyggligt fel. Nu arbetar de tillsammans trots att de är mycket olika och uppfostrade i olika jobbkulturer. Monica tror på diplomati medan den beskyddande Erik gärna tar till hårdare tag i proaktivt syfte. De drar inte alltid jämt.

Det är actionberättelser men samtidigt får den platoniska relationen mellan de två protagonisterna det utrymme den behöver. Naturligvis finns klichéer (visa mig den actionserie där sådana saknas) men samtidigt kan man ana en viss distans till dem i berättelserna.

Carlos PedrazziniBilderna av tecknaren Carlos Pedrazzini (bild tv) känns oftast lite stela men Göran Sembs (bild th) amerikanskinspirerade narrativ är effektiv med hyfsade oneliners. Naturligtvis innehåller serien klichéer, men visa mig den action som inte har sådana.

Göran SembSemb är född 1962 och har förutom att skapa egna serier också översatt och textat sådana. Han har vidare arbetat som serietidningsredaktör och författat manus till Fantomen och till dussintals 91:an Karlsson.

Carlos Pedrazzini är en argentinsk tecknare i äventyrsgenren men han har också tecknat erotiska serier under pseudonymen Salomon Grundig.

GUGGE HEDLUND

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22