UPPDRAG: DÖDA HITLER Intrigerna, attentaten och sammansvärjningarna

Apr 29th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Uppdrag: Döda Hitler

Av Roger Moorhouse
Killing Hitler – the plots, the assassins
and the dictator who created Death 2006
Översatt av Hans Dalén
Fisher & Co 2009

Lyckade politiska mord har förändrat historien. Ett av den startade första världskriget. Misslyckade politiska mord har också ändrat en tänkt historisk gång. De 42 attentat mot Adolf Hitler som alla misslyckades såg till att andra världskriget kunde fortsätta mot katastrofens rand.

Roger Moorhouse

Den engelske historikern Roger Moorhouse har skrivit boken Uppdrag: Döda Hitler har uppenbarligen läst sin tyske kollega Willi Bertholds bok Die 42 Attentate auf Hitler (1981) men ser på saken med mer brittisk blick.

Redan i september 1938 försökte en grupp tyska generaler med underrättelsechefen Wilhelm Canaris i spetsen åstadkomma en statskupp, men det sprack eftersom överenskommelsen i München undertecknats av Frankrike och Storbritannien. Men det var inte enbart inhemska mordplaner som smiddes mot den före detta österrikiske korpralen: säkerhetstjänster i England, Sovjetunionen och inte minst den hemliga polska armén Armia Krajowa hade planer på att eliminera Adolf Hitler.

Till och med tyska privatpersoner försökte. Möbelsnickaren Georg Elser fruktade Hitlers aggressiva planer och ville spränga Der Führer i luften för att förhindra ett kommande krig. När Hitler skulle hålla tal till minne av nazisternas ölkällarkupp 1923 i Elser Bürgerbräukeller i München den 8 november 1938 var Elser på plats. Han hade varit där förr, gömd nattetid för att gömma en 50-kilos bomb i en pelare. Bomben small när den skulle men då hade Hitler redan gått. Han hade börjat tala en timme tidigare än sagt.

Det attentat som vi vet mest om efter mängder av dokumentärfilmer (och en hjältehistoria med Tom Cruise i huvudrollen) ägde rum den 20 juli 1944 i Rastenburg. Vid en konferens ställde officeren och greven Claus von Stauffenberg sin tidsinställda bomb i en väska under bordet nära Hitler. Det small ordentligt men väskan hade blivit flyttad och Hitler klarade livhanken. Stauffenberg och flera andra konspiratörer avrättades.

Uppdrag: Döda Hitler är intressant. Den visar att alla dessa misslyckade attentat fick Hitler att känna sig osårbar och att det därför var tvärsäkert att Ödet utsett honom att leda Tyskland mot vilket mål han än ville.

KARL HJELM

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22