UPPDRAG DEVI

Oct 27th, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

omslag till uppdrag devi

Av Maria Vedin
Black Island Books 2008

Maria Vedin är norrbottenspoeten vars dikter kommer ut på Brutus Östlings förlag Symposion i Skåne, där hon debuterade med En grupp av ögonblick och hyllades för fjolårets Ge mig diesel.

Uppdrag Devi är poetisk science fiction, en ”fiktiv självbiografi” som utkommit på norrbottenförlaget Black Island Books, där Maria Vedin är delägare. Hon har skrivit sf förr, noveller publicerade i Jules Verne-Magasinet. Det är förmodligen av den anledningen Uppdrag Devi är dedicerad till svenske sf-legenden Sam J. Lundvall.

Det uppdrag som titeln berättar om gäller den fiktiva karaktären Rukmini Devi, som på sanskrit lär betyda Världsalltets härskare, en kvinna med superhjärna. Vedin har vid något tillfälle kallat sin bok ”en übermenschs kåserier” och de relativt korta styckena handlar om de tuffa uppdrag som Devi fått av universums överbefälhavare.

maria vedin

Boken – snarast en novellsamling där Devi ska skriva dikter och ge mänskligheten råd om hur livet ska levas – har vissa perifera likheter med Douglas Adams Liftarens guide till galaxen, fast det är ganska stor skillnad på det amerikanska och norrbottniska perspektivet. Ibland blir det lite kul som när Vedin ironiserar över all världens struntprat och över den litterära självbelåtenhet som började synas så tydligt efter millennieskiftet.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22