UNDER TÄCKMANTEL – mitt hemliga liv som KGB-spion i USA

Jun 14th, 2018 | By | Category: 2018-06 juni, Recension

Omslag till Under täckmantelAv Jack Barsky i samarbete med Cindy Coloma
Deep Undercover. My Secret Life and Tangled Allegiances as a KGB Spy in America, 2017
Översättning Hans Dalén
Lind & Co, 2018
ISBN 978-91-7779-077-8, inbunden, 335 sidor (plus planscher)

Jack Barsky föddes i Östtyskland 1949 och växte upp som Albrecht Dittrich. Han inledde sin karriär som kemi- och matematiklärare i Jena. Där rekryterades han av Stasi och KGB och fick utbildning som spion i Berlin och Moskva. KGB lärde upp honom som spion, inklusive morse, kryptering, och hur han skulle undvika att bli sedd. Han skickades till Moskva 1975 och tre år senare skickades han som 29-åring till USA för att skapa sig ett liv som amerikan och spion under det antagna namnet Jack Barsky. Namnet togs från ett barn som dött 1955 vid 10 års ålder och som KGB funnit på en judisk kyrkogård i Maryland.

Barsky arbetade hårt och hade en framgångsrik karriär som amerikansk IT-expert, och fungerade som viktig inbäddad spion åt KGB under åren 1978–88. När Sovjetunionen föll samman fick FBI kännedom om hans existens genom en rysk avhoppare. Barsk blev en viktig informationskälla för amerikanska myndigheter, slapp fängelse och fick stanna i USA med äkta amerikanskt medborgarskap. Hans självbiografi, Under täckmantel, publicerades 2017.

Dittrichs/Barks beskrivning av sitt liv och hur han kom att bli en framgångsrik rysk spion i USA är en skildring där verkligheten överträffar dikten. Det är en mycket spännande och samtidigt intressant berättelse av hur Dittrich utbildas till spion, hur han får lära sig att tänka och agera som spion etc. Hans resa till USA med olika falska pass och olika färdmedel samt hur han blir Jack Barsky är spännande, och beskrivningarna av hur han håller kontakt med sina uppdragsgivare, var han hämtar och lämnar information är fascinerande. Dittrich/Bark tvingas ljuga för släkt och vänner om sitt arbete och varför han inte längre har kontakt med dem annat än brevledes. Han är långa tider en mycket ensam person som längtar efter kärlek och sällskap, men där plikten att tjäna kommunismen överskuggar alla behov.

Boken är välskriven och lättläst och på många sätt en lärobok om hur man blir spion. I slutet av boken finns ett kapitel skrivet av den FBI-agent som spanade på Barsk i tre år innan han avslöjades. Därmed får läsaren också en bild av ”den andra sidan” och hur FBI arbetade.

Barsky har gift sig tre gånger. Först som Albrecht Dittrich när han gifte sig med Gerlinde och fick sonen Matthias 1981. I USA gifte sig Jack Barsky med Penelope från Guyana och fick dottern Chelsea 1987 och senare sonen Jessie. Idag bor Barsky nära Atlanta, Georgia, med hustrun Shawna och dottern Trinity född 2010. FBI-agenten som fångade honom är en god vän och gudfader till Trinity!

En bok som verkligen kan rekommenderas!

LARS-ERIK HOLM

Jack Barsky

Jack Barsky. Foto Peter Lueders

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22