UNDER JORDEN

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Recension

Av Reginald Hill
Under World 1988
Översatt av Nille Lindgren
Minotaur 2002

Egentligen är det stor synd och skam att Reginald Hills helt outstanding serie deckare med radarparet Dalziel/Pascoe inte har kommit i svensk översättning i samma ordning de kom ut i England. Den här senaste på svenska gavs ut i England redan 1988. Hade Minorsurs förlag kommit in tidigare bilden hade vi säkert haft det på det sättet. Men vi får glädja oss åt att de över huvud taget kommer här.

Det stora mysteriet i denna deckare är ett mystiskt försvinnande av en liten flicka, som var på promenad med en äldre man och mycket god vän till hennes föräldrar. Flickan har aldrig hittats och man anar att mannen ifråga tagit livet av sig.

När så ett mord inträffar flera år senare kommer Dalziel & Pascoe in i bilden igen. De har varit inblandade tidigare och fått svidande kritik för sitt eventuellt dåliga agerande då. I det lilla gruvsamhället rörs känslorna upp på nytt och det ryktas om medborgargarde. Hela byn är emot polisen, som för flera år sedan agerade starkt under en långvarig strejk. Smockan ligger inte bara i luften vid flera tillfällen, den landar både här och där och de bägge polismännen får det arbetsamt.

Pascoes hustru, lärare vid vuxenundervisning i byn, får en jobbig tid, liksom Pascoe, eftersom hon engagerar sig starkt i det som händer.

Det här är en mycket skicklig skildring av det engelska klassamhället i sin prydno, samtidigt som Hills underbara humor firar triumfer. Ibland tar han till de grövsta skämten, men hela tiden är de på kornet tagna.

Medryckande, spännande och mycket roande läsning av en av Englands just nu stora mästare i genren.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22