UNDER JORDEN

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Recension

Under World 1988
Av Reginald Hill
Översatt av Nille Lindgren
Bokförlaget minotaur 2002

Under jorden är en spännande och underhållande kriminalroman. Handlingen utspelar sig i en liten gruvby på den engelska landsbygden. Romanen inleds med att en ställföreträdande polismästare går i pension och en journalist startar publiceringen av hans memoarer. En publicering som rör upp många känslor kring en sjuårig flickas ouppklarade försvinnande.

Inledningen är trög, kanske mest för oss som inte känner Hills karaktärer, men tempot ökar och i slutet av boken är det hysteriskt. En av förmannen mördas i en gruvgång och en polisundersökning av mordet startas. Gruvarbetarnas hat mot att jobba i gruvan är nästan lika stort som deras hat mot den lokala polisen. Hills kriminalintendent Dalziel och hans underordnande Pascoe har svårt att komma framåt i sin utredning av ett mord. Utbölingar betraktas med skepsis och desto större för att de är poliser.

Misstankarna faller först på en ung man som flera gånger öppet visat och uttalat sitt hat mot den mördade. Den unge gruvarbetaren som också är centrum för händelserna ar hetlevrad och har stor framgång hos kvinnor, så även Pascoes fru.

Hill ägnar god tid till att beskriva personerna i boken men det är dialogen som är främsta behållningen. Grälen mellan makar, mellan gruvarbetare och poliser och mellan förmännen och arbetarna är lika rappa som i Ken Loachs filmer. Avgjort läsvärd!

LOTTA MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22