UNDER HÖKENS VINGAR

Oct 18th, 2021 | By | Category: 2021-10 okt, Recension

Omslag till Under hökens vingarAv Hans Carstensen
Southside Stories, 2021
ISBN 9789189318113, inbunden, 365 sidor

Författaren är en av årets många genredebutanter. Han har skrivit en tämligen originell historia om en förskollärare, Anna Nilsson. Hon lever ett ordinärt familjeliv i Gävle och inget tyder på att det döljer sig något som sticker ut under ytan.

Anna har haft ett tidigare liv som hemlig agent under namnet Daphne Söderlund. Trettio år tidigare. Hon varit en av de skickligaste men nu är Daphne dödförklarad. Inte ens hennes man och barn anar något.

När det förflutna åter dyker upp i form av ledtrådar till ett mord på hennes syster tvingas hon nu att leva ett dubbelliv på riktigt. Hon får användning av alla sina agentkunskaper och erfarenheter. 

Hon tvekar inte när det blir våldsamt, snarare tvärtom. Trots att hon inte längre är purung finns de gamla takterna kvar. Hon är lite av en superhjälte som man känner igen från tecknade serier med exempelvis Modesty Blaise. Kanske gör hon ändå för många misstag. Jag hade önskat mig en nästan övernaturligt skarp agent.

Omslaget på boken är likt en teckning i ett seriemagasin. Det är allt annat än snyggt. Men jag förstår tanken även om kvinnan där nog är just trettio år yngre än Anna Nilsson.

Det är full fart framåt men ändå blir det inte så rysligt spännande. Antalet intrigkomponenter är lite för många vilket skapar en viss rörighet. 

Tanken är att detta ska vara starten på en ny bokserie. Den har förutsättningar att utvecklas till något bra. Huvudpersonen känns som en bra grund att bygga på.

NISSE SCHERMAN

Hans-Carstensen

Hans-Carstensen. Foto Li Carstensen

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22