UNDER FIKONTRÄDET

Mar 21st, 2020 | By | Category: 2020-03 mars, Recension

Omslag till Under fikonträdetAv Goran Vojnović
Figa, 2016
Översättning Christine Bredenkamp
Ramus Förlag, 2019
ISBN 9789186703646, 417 sidor

Under fikonträdet är en familjehistoria som sträcker sig 50 år bakåt i tiden. Aleksandar har fått arbete som skogförvaltare och till följd av sin uppstudsighet blivit förvisad till en liten by i Istrien nära gränsen till Slovenien. Hans hustru är gravid, men bor, till följd av olika omständigheter, i ett annat exproprierat hus i en grannby och livet för dem båda ter sig besvärligt. Vi får följa dem, deras barn och barnbarn och andra nära släktingar i ett Jugoslavien, som genomgår och har genomgått stora förändringar. Umgänget mellan dem präglas av oförutsägbara försvinnanden och konflikter.

En stor del av romanen kretsar kring morfadern Aleksandars död, men inte minst hur livet ter sig för mormor Jana och Aleksandar i livets slutskede. Jana drabbas av en tilltagande demens. Det är en ömsint och inlevelsefull skildring av sjukdomens alltmer förödande inflytande på två gamla människor.

Det är en tankeväckande och insiktsfull resa som författaren bjuder på. Vi får, i varje fall på ytan, en vidare blick in i människors vardag i det forna Jugoslavien. Vojnovic är en skarp berättare som förmår skapa spänning i det vardagliga.

ULF MALMSTRÖM

Goran Vojnović

Goran Vojnović. Foto Tanja Draškić Savić

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22