TYSTNADENS TORN

Jun 8th, 2020 | By | Category: 2020-06 juni, Recension

Omslag till Tystnadens tornAv Mina och Magnus Dennert
Piratförlaget, 2020
ISBN 978-91-642-0663-3, inbunden, 430 sidor

Journalisterna Mina och Magnus Dennert debuterar med en kriminalhistoria om näthat och de troll som administrerar det. De har stora kunskaper i ämnet, i synnerhet Mina Dennert som 2016 startade en förening på nätet som kämpar för mänskliga rättigheter.

En sådan förening, ”One” är bokens huvudperson, iranskfödda Roya Zand grundare av. Hon är mycket framgångsrik, sitter i TV-intervjuer, ständigt efterfrågad som prisbelönt föreläsare. Ett lätt mål för näthatare. Hatet accelererar och när en kvinna som konverterat till islam hittas mördad i ett vattentorn måste Roya börja ta hoten på allvar.

Handlingen utspelar sig i Göteborg och Karlstad, lite fräscht för deckarläsare som vant sig vid Stockholm, Gotland eller rena landsbygden. Royas journalistkollega på Karlstad Dagblad, Natalie Marcell varnar henne för en dödslista som näthatarna lär ligga bakom.  De är väl organiserade under olika namn och det gäller inte bara för de hotade utan också för läsaren att försöka hålla reda på vem som troligtvis är vem.

Roya och en kollega utsätts för mordförsök i en bastu. Ännu ett kvinnomord i ett torn inträffar.

Ändå vill inte spänningen infinna sig. Författarna är ute i ett ärende. De vill inpränta i oss hur nedslitande näthatet är, hur det letar sig in i vardagslivet, hur de utsatta misstänker varje okänd person de möter. Det gör att människorna blir alltför flyhänt skildrade. De personer som till slut får avgörande betydelse för skeendet har bara förekommit sporadiskt.

Ett undantag är Göran Albrektsson, spindeln i näthatsnätet med internationella trådar. En misslyckad småföretagare i övre medelåldern med en hunsad, lojal hustru och sitt eget lilla Situation Room i en städad villa möblerad av IKEA. Han lever och kommer kanske igen.

KERSTIN MATZ

Debutanterna står som spön i backen i år. Och de har oftast något välskrivet att komma med också. Här är ytterligare ett förstlingsverk som absolut inte skäms för sig. Dessutom av ett författarpar; hur många sådana finns det i Sverige nu? Vad gör vårt land till en grogrund för att skriva tillsammans kan man undra. Mina och Magnus är dessutom ett par privat.

De anammar rådet att skriva där man står. De har drivit kontot #jag är här och även skrivet en faktabok med det namnet. Det hat och de mordhot de har fått motta är basen till denna kriminalroman. Den handlar som ni förstår om högerextrema krafters näthat.

Huvudperson är journalisten Roya Zand som har skapat en nätrörelse som har fått genomslagskraft. De mörka krafterna accepterar inte detta och vill stoppa henne – till vilket pris som helst. Kvinnor med koppling till Royas verksamhet hittas mördade och Roya dyker ner i de organiserade nätverken. Det får till följd att både hon och hennes dotter är i verklig fara.

Jag blir rejält mörkrädd av att läsa om vad dessa hatande personer har för åsikter och bevekelsegrunder och framför allt hur de försöker stoppa sina hatobjekt. Med nättaktik, som inkluderar fabricerade nyheter och lögner, och med våld. Författarna skildrar livet på nätet och de organiserade hoten på ett initierat, informativt och allra främst skakande sätt. Eftersom det de skriver har sannolikhetens prägel kan man inte bli annat än upprörd.

Bokens tema och bokens ändamål kan inte ignoreras. Jag har ändå vissa invändningar. Gestaltningarna av karaktärerna är inte tillräckligt djup för att engagera och visa av personerna är lite väl karikerade. Det gör att allt inte upprör tillräckligt mycket.

Författarna lämnar en öppning för en fortsättning och det är jag säker på att det blir. Det finns mycket mer att berätta i denna ännu oavslutade berättelse.

NISSE SCHERMAN

Mina och Magnus Dennert

Mina och Magnus Dennert. Foto Jonatan Fernström

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22