TYSTNADENS ÄLSKARE, STJÄRNORNAS VÄN

Jan 4th, 2013 | By | Category: 2013-01 jan, Recension

Omslag till Tystnadens älskare, stjärnornas vänAv Jeremiah Karlsson
Idus förlag 2012
ISBN 978-91-87001-21-5, 354 sid

Först: detta är ingen deckare, inte heller en thriller i vedertagen mening. Men det är en spännande bok, på lite olika sätt.

Förlaget kallar den för nyskapande spänningsroman. Ovanlig, skulle jag säga.

Författaren är socionom och litteraturvetare och har tidigare fått en novell, Natt, publicerad som nominerades till lilla Augustpriset och som varit följetong i SR Kronoberg. Detta är hans romandebut, och att han vet mycket om det hanskriver om framgår tydligt: han är socialsekreterare och utredare på behandlingshem, och han gjorde sin socialtjänstpraktik i Ljungby.

Jeremiah KarlssonDet är där dramat utspelar sig. Två huvudpersoner: den nyutexaminerade socialsekreteraren som får sitt första egna uppdrag att utreda tre anmälningar som gäller en elvaårig pojke, den andra huvudpersonen.

Pojken bor med sin far, arbetslös och, förstår läsaren men inte alltid utredaren, sysslar med en del kriminell verksamhet och dricker för mycket. Pojkens mamma, föräldrarna är skilda, dricker också och har en ny manlig vän som inte heller är ett vuxet föredöme. Dessutom mobbas pojken i skolan. Och han är en väldigt duktig skytt.

Vi får följa pojkens vardag och hans funderingar och liv tillsammans med pappan, som han älskar. Och vi får parallellt följa den unge socialsekreterarens vånda och funderingar, han vill ju så väl, men han har ett inte helt enkelt privatliv.

Hans funderingar över vad myndigheter får och bör göra stöts mot den äldre manlige kollegans lätt cyniska attityd.

Så hela romanen är egentligen en utvidgad barnavårdsutredning. Sådana har ibland förekommit i romaner, men väl aldrig varit huvudspåret.

Språket flyter, med mycket dialog omväxlande med huvudpersonernas tankar. Det ger underlag för funderingar om vad vi menar med barnets bästa, hur socialtjänsten arbetar och hur samverkan i en mindre kommun fungerar med skola, barnpsykiatri, polis och kommunala insatser.

Det är inte ofta i en spänningsroman som en figur är hämtad från Socialstyrelsens rapporter, men här finns BBIC, Barns Behov I Centrum.

Det är en lågputtrande spänning men läsaren vill ju få reda på hur det ska gå med de båda huvudpersonerna och med andra inblandade.

Och vem är mannen som bevakar pojkens hus i mörkret?

Spänningsroman, alltså.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22