TYSTA ROP

Dec 12th, 2017 | By | Category: 2017-12 dec, Recension

Omslag till Tysta ropAv Angela Marsons
Silent Scream, 2015
Översatt av Lena Kamhed
Lind & Co, 2017
ISBN 978-91-7461-933-1,,398 sidor

Detta är en skickligt skriven bladvändare av en dam som tidigare författat så kallade relationsromaner men nu övergått till att skriva deckare. Och hennes tidigare förvärvsverksamhet skiner igenom, beskrivningen av mänskliga relationer i denna actionfyllda mysteriebok är alldeles utmärkta och ser till att driva på händelseförloppet. Den utspelas också i ett område som inte så ofta förekommer i dagens kriminalromaner, nämligen Black Country (Det svarta landet), det kol- och järndistrikt som ligger i södra delen av grevskapet Staffordshire.

Angela MarsonsAngela Marsons delar subtilt men inte värst entydigt med sig av hemligheterna i denna psykologiska seriemördarberättelse där undersökningsteamet leds av den lagom charmerande kriminalkommissarien Kim Stone, en tuffing med demoner inom sig.

Allt börjar vintern 2004 med fem personer som samlats kring en grund och liten grav i skogen. Alla har varit med om att gräva och läsaren inser att ett oskyldigt liv har släckts och att en pakt har ingåtts.

Tio år senare hittas rektorn Teresa Wyatt strypt i sitt badkar och det visar sig att denna chef för en privatskola är ett av offren i en serie mord. Någon har satt eld på träd för att locka polisen till huset.

När man dessutom finner mänskliga kvarlevor i marken utanför ett numera nedlagt barnhem börjar kommissarie Stone fatta att gärningsmannen hållit på ett tag – kanske i decennier – och att han måste hejdas innan fler lik dyker upp. Fyndplatsen och andra omständigheter väcker minnen hos Stone. Just sådana saker har jag läst i andra deckare men här turneras det på att läckert sätt. Boksidorna kryllar av svart humor och gnistrande välskrivna dialoger och till råga på allt verkar polisproceduren autentisk under hennes grävande i landsdelens historia som har kopplingar till hennes eget liv. Och fler gravar med lik upptäcks.

Kim Stone är en av dessa litterära poliser som går sina egna vägar trots att de överordnade inte gillar det, en stapelvara inom deckaren, men ändå har man inte känslan av att ha läst alltsamman s tidigare. Bara det en bedrift.

Angela Marsons bor i närheten av Birmingham tillsammans med sin partner, deras golden retriever och en svärande papegoja. Tysta rop är den första delen i en tänkt serie.

INGER STRANDBERG

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22