TYST VÄNTAN

Dec 28th, 2017 | By | Category: 2017-12 dec, Recension

Omslag till Tyst väntanAv Liz Nugent
Lying in Wait, 2016
Översatt av Jan Järnebrand
Modernista, 2017
ISBN 978-91-7701-845-2, 303 sidor

Tyst väntan är dels en psykologisk thriller med sorgkant, dels ett familjedrama som börjar med att en ung kvinna mördas, något som startar en händelsekedja som förstör personernas band till varandra, gör dem olyckliga men ändå tvingas hålla samman.

Domaren Andrew Andrew Fitzsimons och hans odrägliga fru Lydia hamnar i besvärligheter som leder till att de dödar en kvinna. Hustrun bestämmer att de ska begrava liket i trädgården och så är det inte mer med det. Andrew däremot har svåra samvetskval som hela tiden ökar i styrka. Tredje person i dramat är den överviktige sonen Laurence. Hans mor tror att han är ovetande om vad som hänt, men där tar hon fel. Han inser att något betydelsefullt har inträffat och börjar stillsamt undersöka saken. Det får konsekvenser som ingen väntat sig.

Det här är ingen roman som svarar på frågan om vem som gjorde det. Detta vet man redan från början utan fokus ligger på varför det hände och vad som inträffar efter att det hänt – både inom den mordiska familjen och med offrets anhöriga.
Lydia börjar fatta att det fulländade liv hon längtat efter aldrig kommer att inträffa. Deras sociala ställning är hotad och sonens intresse för fallet kan innebära katastrof.

Författaren berättar denna intrikata historia ur flera perspektiv och egentligen är det svårt att tycka om någon av huvudpersonerna men ändå läser man vidare genom alla vindlingar mot den alltmer spännande upplösningen. Dessutom är berättelsen full av den sorts bittra humor som brukar beskrivas som typisk brittisk och anslaget (hela texten för den delen) minner om hur böcker skrevs på 30-talet. Detta är faktiskt menat som beröm. Människan har nog inte förändrats mycket under årtusendenas gång.

Irländska Liz Nugent prisades för sin debutroman Unravelling Oliver från 2013, som segrade i kategorin Bästa Kriminalroman vid Irish Book Awards. Dessutom nominerades Nugent till det irländska litteraturpriset Francis McManus Short Story Award.

ELISABETH CARLSSON

Liz Nugent

Liz Nugent. Foto Beta Bajgartova

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22