TYSKT REKVIEM

Nov 24th, 2014 | By | Category: 2014-11 nov, Recension

Omslag till Tyskt rekviemAv Philip Kerr
A German Requiem, 1991
Översatt av John-Henri Holmberg
Historiska Media, 2014
ISBN 978-91-7545-124-4, 384 sidor

Nyligen nominerade Svenska Deckarakademin Tyskt Rekviem, den avslutande delen i serien Berlin Noir till sitt pris som Bästa till svenska översatta deckare 2014. Handlingen utspelas i Berlin den bistra vintern år 1947. Staden är sönderbombad och delad mellan segrarmakterna sedan det nazistiska Tyskland krossats. Den Bernie Günther som läsaren fått följa i förkrigsromanerna Falskspel och Dimridå, med handlingen förlagd till den tyska huvudstaden år 1936 respektive 1938, gör nu sitt bästa att återuppta sitt arbete som privatdetektiv.

Philip KerrDet är inte lätt. Staden är omsluten av den ryska zonen, invånarna är rädda och livsmedelsförsörjningen skral. De som har råd och kontakter skaffar sig varor från ockupationsmaktens förråd i den del av Berlin där de befinner sig. I detta kaos kontaktas Bernie av en rysk överste som vill att han reser till Wien där Emil Becker, hans gamla kollega på Kripo, har gripits för mord på en amerikansk officer.

Wien visar sig vara helt annorlunda än Berlin. Husen har börjat byggas upp igen och den österrikiska huvudstaden verkar nästan välmående. Men den dignar också under segrarmakternas allt ökande byråkrati. Under ytan blomstrar svartabörshandel, kanske ett passande ställe för den gamle kamraten. Men trots Beckers något obehagliga förflutna tvivlar Bernie Günther på att han har skjutit ihjäl en amerikansk nazistjägare från Counter Intelligence Corps.

När han börjar nosa runt märker han snart att under Wiens närmast självbelåtna fasad finns ett frö som skulle kunna vara början till ett nytt krig. Nu är Nürnbergrättegångarna över och USA, vars agenter finns i mångfald i staden, har fått en ny fiende i kommunismen. De amerikanska spionerna är inte ensamma, de har kolleger från flera andra regimer och någon större vänskap dem emellan finns inte. Kerr beskriver dessa känslor på ett mycket engagerande sätt. Men han beskriver också annat. Bernie är brutalt uppriktig och har knappast ett vårdat språk. Han kan också ta till knytnävarna när han anser att det behövs.

Philip Kerr föddes 1956 i Edinburgh och läste juridik på universitet. Han fortsatte sedan sina studier och studerade juridik och filosofi, särskilt tysk, och det var då intresset för 1900-talets Tyskland väcktes. Därefter arbetade Kerr som copywriter på reklambyråer och det var då idén om en Berlinbaserad deckare föddes.  Allt som allt har den produktive Kerr skrivit ett par dussin romaner för både barn och vuxna. Nu bor han i Londonstadsdelen Wimbledon tillsammans med sin författande hustru Jane Thynne och deras tre barn.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22