TYPHOON

May 5th, 2011 | By | Category: 2011-5 maj, Recension

Omslag till TyphoonAv Charles Cumming
Penguin Books 2009

På nätet snubblade jag över det här författarnamnet. Han jämfördes med John le Carré. Jag blev nyfiken och beslöt läsa honom

Titeln är täcknamnet för en hemlig operation, planerad av några hökar inom CIA. Huvudpersonen, Joe Lennox, är dock verksam vid engelska MI6. Historien berättas av William Lasker, journalist, som också är agent för brittiska underrättelsetjänsten.

Just på den här punkten är boken oklar. Ibland berättar Lasker vad han varit med om, oftast får han återge vad Joe eller någon annan av personerna berättar för honom. Någon markering vilket berättarperspektiv som gäller för de olika episoderna ges inte.

Charles CummingHandlingen börjar 1997, strax innan Hong Kong lämnar samväldet. Joe, som talar kinesiska, blir en natt kallad till ett förhör med en flykting. På morgonen visar det sig att Miles Coolidge,

CIA, tagit hand om flyktingen. Denne är uigur och blir nu en viktig bricka i Typhoon, en amerikansk plan för att skapa oroligheter.

Intrigen blir allt trassligare när handlingen flyttar till 20042005. Joes hustru Isabella har lämnat honom för Miles och fått en dotter. Joe har ett skrivbordsjobb i London och funderar på att lämna MI6, då hans chef övertygar honom om att återvända till Kina. Officiellt ska han sälja läkemedel, men hans uppdrag är att ta reda på vad Miles planerar.

Slutet blir blodigt, men hade kunnat bli värre.

Det talas om ”Det stora spelet”, jag vill minnas att det uttrycket användes av Kipling i Kim. Det spelet gällde Indien, men det passar också som beskrivning av dagens kamp mellan Öst och Väst..

En spännande bok med högt tempo. Cumming för in flera motiv som han tappar bort. T.ex. talar han om oljan i Xinjiang som ett konfliktämne, men den tråden följer han inte.

Är Cumming den nye le Carré? Nej, det tycker jag inte.

BENGT HEURLIN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22