TURE SVENTONS KOKBOK Inte bara temlor — 35 recept ur Åke Holmbergs böcker

Feb 5th, 2018 | By | Category: 2018-02 feb, Recension

Omslag till Ture Sventons kokbokSammanställda av Inge-Björn Mossige-Norheim
med illustrationer av Sven Hemmel
Tragus Förlag, 2017
ISBN 978-91-981760-4-9, 138 sidor

Ture Sventon har från unga år varit en av mina favoritdetektiver. Inte minst språket har glatt mig, och det gör det än i dag.
Matlagning roar mig också, så när jag i en liten tidningsnotis läste att det kommit ut en kokbok med recept på de maträtter som finns i Sventonböckerna måste jag ju kolla. Och jag blev inte besviken.

Boken är både en slags sammanfattning av Sventon-sviten och en djupdykning i maten. I originalböckerna finns ju inte några recept, och temlor från Rosas/Rotas konditori ska ju vara de bästa, så jag får lita på Inge-Björn Mossige-Norheims receptförslag. Och det gör jag; han redogör noggrant för sina efterforskningar inte minst rörande herr Omars Chepchouka som han bjuder Sventon och hans unga medhjälpare på. Likaså får han fram recepten på de arabiska pastejer, Beduinens hemlängtan och Kameldrivarens söndagsdröm.

Bara detta räcker för att göra kokboken till Sventon-vännernas nödvändiga kompletteringsköp.

Under min yrkesbana har jag redigerad otaliga recept (dock bara en kokbok) och vet hur viktigt det är att allt ska bli rätt. Egentligen borde jag alltså ha lagat mig igenom bokens recept för att kolla, men det för tyvärr anstå. Inget syns dock vid okulär besiktning ge misstankar.

Man lär sig alltid något nytt. Jag hade missat den fullständiga förklaringen till det engelska cream tea, så nästa gång jag får chansen att beställa sådan ska jag göra det. (Eller ordna hemma, kanske.)

Illustrationerna av Jan Hemmel är förstås de som finns i originalböckerna, här utvalda för att passa det kulinariska temat.
Redaktören/författaren och förlaget har gjort en kulturgärning i det lilla formatet, det tackar jag för.

LEIF-RUNE STRANDELL

Inge-Björn Mossige-Norheim

Inge-Björn Mossige-Norheim. Foto Fredrik Martinsson

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22