TUNN IS

Aug 8th, 2022 | By | Category: 2022-08 aug, Recension

Omslag till Tunn isAv Matt Goldman
Broken Ice, 2018
Översättning Mia Gahne
Lind & Co, 2022
ISBN 978-91-8018-297-3, inbunden, 350 sidor

Matt Goldman är rätt ny som krimförfattare  men mycket rutinerad som manusskapare med serier som Seinfeld och Ellen på meritlistan. Detta är hans andra bok om privatdeckaren Nils Shapiro i Minnesota. Shapiro arbetar tillsammans med en gammal kompis från polisutbildningen, Anders Ellegaard, som håller styvt på alla juridiska regler och ekonomin. De båda är varandras totala motsats så samarbetet funkar bra.

I den lilla staden Warroad i Minnesota uppe vid Kanadas gräns har två flickor försvunnit i samband med en hockeymatch i Minneapolis. Hela Warroad var där, staden med 2000 invånare  har ishockey som huvudintresse. Men ingen tycks ha märkt att de båda flickorna var för sig gick upp i rök efter matchen. Den ena, Haley Housh, hittas efter kort tid död. Det blir Nils Shapiros uppdrag att söka efter den andra flickan, Linnea Engstrom.

Det blir spännande och lite krångligt, inte bara för den som är lindrigt intresserad av hockey. Goldman ger läsaren intressant information om Minnesota, dit Skandinaviens utvandrare kom en gång för att slå sig ner. Det är mycket blekblå ögon och linluggar, i norra Minnesota finns det mer än 2.500 vargar och ingen Ebba Bush som klagar, de olika polisdistrikten konkurrerar i stället för att samarbeta, inte minst Minneapolis och Saint Paul, och det finns skilda säsonger för jakt på rådjur, med pil och båge och med gevär.

Det sistnämnda mycket viktigt för intrigen, givetvis.

KERSTIN MATZ

Matt Goldman

Matt Goldman. Foto Peter Konerko

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22