TRÖTT FET & 50

Dec 30th, 2008 | By | Category: 2009-1, Recension

Omslag till Trött fet & 50

Av Täppas Fogelberg
Inläst av författaren (6 CD, cirka 7,5 timmar)
Earbooks 2008

Funderingarna hopas. Är detta en roman eller en förklädd självbiografi? Att det skulle vara en roman förklaras av att huvudpersonen heter Teddy Fågelström medan det självbio-grafiska dyker upp i platser, arbete och blindhet.

Huvudpersonen är en kvinnokarl med spritproblem, bekymmer med pillerknaprande, eländigt näringsintag och en synskada som han inte vill kännas vid. Att han dessutom börjar bli gubbe med allt vad det innebär gör inte saken bättre.

Täppas Fogelberg

Det som är mest fascinerande – och som jag ofta tänkte på under lyssnandet – är att Fogelbergs text vid inspelningen hade konverterats till syntetisk robotröst som läste före i Täppas öra. Han kunde följa den texten och upprepa den framför mikrofonen. Det gör han mycket bra. Vissa pauser kommer visserligen på märkliga ställen, men på något sätt lyckas Fogelberg göra dramatik av den saken också. Han har en utmärkt radioröst, något som de flesta lyssnare till Ring P1 vet.

Han skämtar om blindheten samtidigt som han känner den som ett gissel: vid ett tillfälle för han samtal med en kappa.

Första delen av boken är fylld av upprepningar – Fogelbergs Fågelström mår ”jävla, jävla, jävla dåligt” och påpekar pedagogiskt strax efter att han är ”dålig, dålig, dålig”. Kanske är det ett försök att göra litteratur, för han fortsätter i samma spår, till dess lyssnaren börjar tro att det smittar av sig på skrivandet.

Men det tar sig. Han börjar kämpa med att komma bort från sin alkoholism och sitt tablettmissbruk. Han ”flyr” till Hälsingland, älskar sina barn och blir något av en grön ut- eller tillbakaflyttare.

Här börjar en ny tillvaro som nästan är lycklig – något som är mycket svårt att beskriva men som den ordkunnige radiomannen nästan lyckas med. Jag säger nästan eftersom han glömt författarens budord nummer ett: ”Kill your darlings”. Nu har jag ett förlåtande sinnelag. Det finns ett anslag, en tanke som gör att man vill veta hur den stackars viagraknaprande gubben ska klara av det hela.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22