TROLLDOM, MORD OCH MIRAKEL

Apr 24th, 2021 | By | Category: 2021-04 april, Recension

Omslag till Trolldom mord och mirakelAv Bengt af Klintberg
Carlssons, 2021
ISBN 978-91-8906-347-1, dansk band, 207 sidor

En bok med ordet mord i titeln måste ju Dast kolla in. Den här har undertiteln Tio folkminnesstudier, och är en fackbok inom ämnet, men skrivet med en blandning av akademiskt språk och populärvetenskapligt. Dessutom är ju de olika berättelserna, folkminnena, långt från akademiska, och vi får dem ibland i originaluppteckning så att en hel del ord måste förklaras.

Mord alltså? Många dödsfall finns i olika sägner, men det mest kända här är kapitlet som handlar om Lappmordet i Myckelgensjö. Det finns många berättelser om våldsamheter mellan samer och bofasta bönder i Norrland. Den som sägs utspela sig i Myckelgensjö, en by i Anundsjös socken i några Ångermanland, är den som handlar om mest brutalt våld. Sägnen är känd sedan 1500-talet.

Här stöter man på ordet spålappar vilket kommer av att man trodde att samer kunde trolla, och spå bytte betydelse från förutsäga framtiden till trolla. Nåjderna använde ju spåtrummor/trolltrummor. Efter hand trodde man att alla samer kunde trolla.

I de olika berättelserna om detta mord finns inslag som att bönderna fått kunglig tillåtelse att slå ihjäl de trollkunniga. Forskare har visat på likheter med de fornisländska sagorna.

Är berättelserna sanna, finns en verklighetsbakgrund? Tydligen inte, det finns inga historiska belägg. Tvärtom vittnar samtida källor om fredlig samexistens där även bönderna kunde äga renar som samer skötta år dem.

De tio essäerna har fantasieggande namn, som En gammal rysare (som handlar om tre män som bär en likkista som dock inte innehåller ett lik), Ormbunken och midsommarnatten, Sagorna om Vår herre och Sankte Per, Den illasinnade månaden mars. Här finns idéer som fantasy- och skräckförfattare kan ha nytta av.

Sista studien anknyter till författarens kända publika genomslag med Råttan i pizzan, nutida folksagor och myter. Den heter Babyn på järnvägsspåret och finns i nutid i flera länder med likartad grundhistoria: en ung havande kvinna åker tåg, måste gå på toaletten, föder där ett barn som ramlar ner genom toalettröret på spåret. Men det slutar lyckligt, barnen överlever och mor och barn återförenas. Numera är ju tågtoaletter slutna så en sådan olycka kan inte inträffa. Men kunde det hända förr?

Författaren gräver och hittar till sist i Kanada en artikel i en medicinsk tidskrift 1888 där den berömde läkaren Sir William Osler berättar om historien och kan uppvisa intyg från järnvägspersonal.

Kan alltså ha hänt för länge sedan i järnvägens barndom. Å andra sidan var Osler också känd för sitt skämtlynne…

Jag lärde mig också ursprunget till ett par ord, av vilka det första kan användas i recensioner av spänningslitteratur: gastkramande. Gastkramning är en numera utdöd sjukdom som yttrar sig som plötslig värk och smärta i kroppen när man är ute och går efter mörkrets inbrott och då råkat gå emot en gast, en avlidens ande.

Det andra ordet är modstulen: man trodde att kor och hästar kunde bli modstulna, vilket berodde på att en illasinnad granne hade förtrollat dem så att de förlorat livsmodet.

Numera är det väl mest vi människor som blir modstulna.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22