TROGEN HUSTRU SÖKES

Nov 13th, 2011 | By | Category: 2011-11 nov, Recension

Omslag till Trogen hustru sökesAv Robert Goolrick
A reliable wife 2009
Översättning Claes Göran green
Historiska media 2011
ISBN 978-91-86297-81-7, inb, 300 sid

Det var svårt att ta sig igenom den här boken trots en intressant intrig. Dessutom är ju titeln lockande. Men det är nog den pratigaste bok jag läst. Författaren berättar hela tiden vad som händer, vad huvudpersonerna känner, hur de reagerar. Ibland finns avbrott med dialog.

Det är i alla fall en konsekvent genomförd stil. Jag vet ju inte om det känns bättre på engelska, men jag betvivlar.

Robert GoolrickIntrigen alltså: Det är 1907. En änkeman, rik och ensamhärskare i den lilla industristad i Wisconsin som hans far gett namn åt, ensam sedan 20 år, sätter in en annons där han söker en trogen hustru (hans första var alls inte det). En ung kvinna svarar. Hon har planer, bli gift och sedan änka; arsenik har hon med sig.

Men mannen har också avsikter. Han vill med hjälp ev en ny hustru leta upp den sin försvunne son, som dock säkert inte är hans biologiska son utan hustruns pianolärares.

Det är mycket sex som finns i huvudpersonernas tankar, och det blir en hel del sex berättat men inte åt det pornografiska hållet.

Brott planeras och begås men någon deckare är det inte. Kanske skulle man kunna kalla boken för en historisk kärleks- och utvecklingsroman, och enligt författarens efterord är skildringarna av livet i de fattiga och lantliga industribygderna korrekta. Han bygger på en fackbok om det fattiga Wisconsin. Tyvärr lyckas han inte få liv i sina historiska kunskaper.

Som spänningslitteratur har den några pluspoäng: oväntade vändningar, hemligheter som avslöjas, oklarheter hur personerna ska agera. Boken är troligen ett bra underlag för den amerikanska tv-producent som vill göra en tv-serie.

Sist i boken finns 12 diskussionsfrågor. Om det är författaren eller förlaget som tror att den kan användas som någon slags lärobok framgår inte. Men det tror jag inte.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22