TRO PÅ MIG

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Recension

Av Håkan Larsson
Gondolin 2002

Författarens debutroman Gränsen 1998 handlar om ett framtida, utopiskt samhälle, men denna ungdomsbok har handlingen förlagd till nutiden och kan, om man så vill, kallas för ”ungdomskrimi”. Alla ingredienserna i en sådan finns där och ett för huvudpersonen mycket viktigt skuldproblem måste lösas.

Allt utspelar sig under några sommarveckor i Göteborg, där Daniel och hans kompis Mikael, båda i övre tonåren och med gatunamnen Danne respektive Shaz, tar det coolt i allmänhet och kollar läget i synnerhet i sommarstaden. Danne har hoppat av skolan och är arbetslös. Han bor hemma hos sin mor och äldre syster. Borta från hemmet rör sig båda grabbarna i en halvkriminell miljö och smålangning och häleri är ett naturligt medel att skaffa kontanter på. De har inga direkta planer på framtiden mer än att de väntar på den stora grejen, det stora klippet, som ska ge dem möjlighet att ta sig loss från den trista och planlösa vardagen de lever i.

I sin väntan går de på disco och en kväll träffar Danne en verkligt snygg tjej som heter Henna och upplever ett kort intensivt möte med henne. Men redan nästa dag möter han Kira, en spännande och ovanlig exotisk tjej från Stockholm på till fälligt besök i Göteborg. Han faller som en avsågad fura för hennes mörka charm och finner till sin glädje att hans känslor är besvarade. Det uppstår sann värme och tillit dem emellan och tanken på Henna skjuts i bakgrunden. Danne upplever kärlek, erotik – och allvar och förtvivlan. Kira anförtror honom nämligen att hon har cancer.

En tidig morgon dyker plötsligt polisen upp hemma hos Danne och han anklagas för att ha utsatt Henna för övergrepp. Han vet ju med bestämdhet att han inte har gjort det, men han måste kunna bevisa det. Danne mår mycket dåligt. Vem tror på honom, vem kan han lita på, kommer Shaz att rentvå honom och framför allt, kan han tala om allt för Kira? Till slut lyckas de spåra upp var Henna bor och får en förklaring till varför hon grundlöst anklagat dem för våldtäkt. Boken får ett ljusare slut genom att Danne får chans en att bringa ordning i sin tillvaro genom en karriär som löpare.

Genom sitt flyt och raka handling, ungdomliga språk med korta meningar och lättläst stor typografi är boken särskilt lämpad för en ungdomlig publik med mindre läsvana. Som sådan är den en alldeles utmärkt modern ungdomsbok.

HANS UGERUP

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22