TREDJE TESTAMENTET

Oct 25th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Tredje testamentet

Av Carl Magnus Åsard
Bokförlaget Mormor 2009

Tredje testamentet är en framtidsroman som tilldrar sig drygt 250 år framåt i tiden. Mänskligheten har löst åldrandets gåta och människorna har evigt liv. Detta innebär följaktligen att begreppet fortplantning har raderats ur människors medvetande. Detta har man åstadkommit med en rikstäckande vaccinering i två steg. Skrämmande aktuellt, eller…? Man får en tankeställare. Författaren kan rimligtvis inte haft en aning om dagens influensavaccinering vid skrivandet.

För att upprätthålla ordningen och se till att ingen får den absurda idén att fortplanta sig har samhället en Saneringsdetalj där ett antal grävare är anställda. De otrogna begravs helt enkelt…levande. Riktigt ruskig är tanken. Det finns dock en motståndsrörelse med personer som både åldras och fortfarande kopulerar. Och det är denna kamp mot samhället som boken handlar om. Huvudperson är en f d grävare som heter Max Holland som upptäcker att han i sitt tidigare liv (250 år tidigare) hade både fru och barn.

För övrigt har mycket litet skett i samhället under dessa dryga 250 år. Det verkar som om kläder, livsmedel mm har varit ganska konstant. Författaren har koncentrerat sig på konflikten mellan att ha evigt liv och att ha ett samliv.

Carl Magnus Åsard

Detta är Carl Magnus Åsards debutroman. Han har tidigare bl a skrivit manus till scenpjäsen Sjusovaren och TV-pjäsen Karossen. Detta märks i boken som är skriven lite grand som ett filmmanus med mycket dramatiska och tydliga bilder. Handlingen drivs skickligt och obönhörligt framåt och det blir ganska spännande.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22