TREDJE GENERATION SKARABÉERBOK – FÖRSTA SKARABÉERBOKEN

Sep 29th, 2012 | By | Category: 2012-09 sep, Recension

Omslag till Tredje generation skarabéerbokTREDJE GENERATION SKARABÉERBOK
Av Stefan Hammarén
H:ström – Text & Kultur 2012
ISBN 978-91-7327-026-7, 262 sid

Omslag till Första skarabéerbokenFÖRSTA SKARABÉERBOKEN
Av Stefan Hammarén
H:ström – Text & Kultur 2012
ISBN 978-91-7327.027-4, 156 sid

Det finns likheter mellan Anna Fredrika Myrberg (1878­­–1931) som skrev så kallade dårdikter under pseudonymen Svarta Masken och Stefan Hammarén. Kanske finns också reminiscenser till Lasse O’Månsson (1931–1988) i Hammaréns sätt att författa. Skämtlynnet finns förvisso även om både O’Månsson och Svarta Masken är lättbegripligare.

Hammarén skojar med språket, experimenterar med det och använder bostäver som man i första hand associerar med samisk eller östeuropeisk stavning, vrider och vänder på orden tills man varken vet ut eller in.

Stefan HammarénI korta texter kan sådant vara underhållande (och Dast propagerar ju för underhållningslitteratur) men här ger de kompakta textsjoken starkt läsmotstånd. I synnerhet som man efter ett tag tappar bort sig i den kontext som eventuellt var avsedd.

Här finns också anledning att tänka tillbaka några decennier till tiden när författare ansåg att man skulle stava som orden lät. Jag kan tänka mig att Microsofts stavningsprogram löpt amok när den här boken skrevs (om den nu är skriven på dator). Lyxpoeten – så kallar sig Hammarén här och var – tar upp varianter på jordens undergång, diskuterar litteraturens förtjänster och förfall, fast vad som blir slutsatserna är inte lätt att avgöra.

Båda böckerna är illustrerade med bilder ur floran och faunan med bildtexter av andra skribenter än huvudförfattaren. De är oftast mer begripliga än resten av inlagan (jag vågar säga detta trots att jag själv medverkar med en sådan i Första Skarabéerboken).

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22