TRE SEKUNDER

May 29th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Tre sekunder

Av Anders Roslund och Börge Hellström
Piratförlaget 2009

På knappt 600 sidor (svenska kriminalromaner blir allt tjockare) skildrar kriminalromanskrivarna Roslund och Hellström i Tre sekunder ett Sverige fyllt av gråzoner. De ligger rätt i tiden även denna gång. Det handlar om polisiär infiltrering av kriminella grupperingar, något som nyligen beskrevs i reportageboken Hanteraren av Dick Sundevall. Fast här är farten högre, insatserna djärvare och farorna om möjligt fler.

Myndigheterna begär att en man vid namn Piet Hoffman ska under falsk flagg infiltrera ligor som hanterar affärerna med narkotika i Sverige. Farligt nog, men nu visar det sig att en polsk gangsterorganisation i landet samtidigt engagerat honom i ett uppdrag som också handlar om knark. Det är svårt att tjäna två herrar och komma undan med hedern – och kanske livet – i behåll.

Att beskriva en sådan man utan att göra honom övermänsklig är en bedrift. Både Roslund (före detta chef och reporter på svensk TV) och Hellström (kriminalvårdsdebattör och en av grundarna av Kriminellas Revansch i Samhället – KRIS) är kunniga när det gäller brott och straff i Sverige. Att det finns poliser som utan att tveka utsätter infitratörer för faror är belagt (se tidigare nämnda Hanteraren) fast här dubbleras riskerna genom Paulas dubbelspel.

Men det går att köpa Piets situation. Han får det att fungera som ett jobb, inte vilket jobb som helst, men ett jobb. Knarkhandlare liksom andra skurkar går hem till hustru och barn efter dagens id. Så går det till på Sicilien, i Kalabrien och i Neapel, starka maffiafästen, liksom hos narkotikadistributörer på andra håll i världen.

Det mest skrämmande och det som skiljer den här romanen från de flesta andra i genren är att det aldrig går att räkna ut om huvudpersonen ska överleva eller ej. Han är ingen pojkbokshjälte. Så klart hejar läsaren på honom, i synnerhet som han älskar hustru och barn.

Samtidigt är inte författarparet enbart ute efter att leverera spänning. De vill debattera politiska problem inom den juridiska sektorn och inom polismyndigheten. Är det Ignatius de Loyolas principer som ska gälla eller inte? Hur mycket hemlighetsmakeri får förekomma?

Riskerna för infiltratören ökar eftersom kriminalpolisen i stort inte har en aning om vad han har för sig – eller att han ens finns. Den interna kommunikationen är strypt.

Romanen är oerhört skickligt konstruerad och Forsyth et consortes kan slänga sig i väggen. Det gör de kanske när denna bok också översatts till sjutton språk och filmerna börjar komma.

KJELL E. GENBERG

Roslund och Hellström

Roslund och Hellström

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22