TRE AVTRYCK AV HIMLEN

Jul 13th, 2015 | By | Category: 2015-07 juli, Recension

Omslag till Tre avtryck av himlenAv Kristoffer CH Wahlund
Affront Förlag, 2015
ISBN 978-91-87585-37-1, 199 sidor

Detta är en dystopisk trilogi – Katakrestrilogin – bestående av tre kortromaner (novellas) som utspelas i ett framtida men inte alltför avlägset Sverige där landet till stora delar är översvämmat och styrt med järnhand enligt Orwellsk förebild. Till råga på allt dyker det mystiska havsmonstret Hafgufa upp här och där i det vattensjuka riket. När detta siktas noteras och beskrivs det noga i byråkratisk anda av Observatorieministeriet. Skrivdon av alla slag är förbjudna för gemene man, skrivmaskiner är särskilt farliga men också penna och papper.

Kristoffer C H WahlundHuvudpersonen, tillika berättaren, tillhör Observatorieministeret och har därför tillåtelse att inneha sådana saker och skriver sin berättelse på en Silver Reed SR 20 och därför är hela boken satt med skrivmaskinstext, något som gör den aningen svårläst.

Wahlunds språk, i en blandning av science fiction och fantasy, är väl avvägt och han tar tid på sig att presentera sina personer och sätta in dem i historien. Det blir emellanåt spännande på samma sätt som en del av Poes och Hoffmans berättelser alstrar spänning även om jag tycker mig hitta logiska glapp här och var. Hur håller sig folk vid liv? Alla kan inte ha självhushåll och om affärsidkare inte får räkna med papper och penna måste de vara mästare på tankens matematik.

Berättaren befinner sig mest ute på fältet men i den andra delen, Isolatopia, förflyttas berättelsen mer eller mindre inomhus, till maktens människor där semantik diskuteras, viss misstänksamhet råder och förhör hålls.

Allt avslutas med den kortaste långnovellen kallad Den tredje neologismen där konklusioner dras och existensiella frågor till del ställs på sin spets.

Författaren Kristoffer CH Wahlund är, trots att han tydligen skrivit en del i genren, okänd för mig. Boken påminner om varnande samizdat, den underjordiska litteraturspridning som förekom i Sovjetunionen och östblocket under kommunisttiden. De var också ofta maskinskrivna med karbonkopior.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22