TÖRNROSOR

Jun 25th, 2019 | By | Category: 2019-06 juni, Recension

Omslag till TörnrosorAv Stephen King och Owen King
Sleeping Beauties, 2018
Översättning Boo Cassel
Albert Bonniers Förlag, 2019
ISBN 9789100175863, inbunden, 703 sidor

Törnrosor är som gamla tiders altarmålningar med jordens skapelse och undergång, och allt möjligt däremellan: änglar, djävlar och horder av syndiga människor huller om buller. Fast med den skillnaden att vi inte får veta vilken gud som håller i trådarna, att änglarna konsekvent bytts ut mot kvinnor som räddats till en bättre värld och djävlarna mot män som i sin ensamhet verkar ha fattat ett kollektivt beslut att förgöra sig själva på de vidrigast tänkbara sätten. 

I centrum för berättelse finns en kvinna med övernaturliga krafter. På ett mystiskt sätt får hon nästan alla kvinnor på jorden att falla i sömn medan deras själar färdas till en plats utan våldsamma, nedsupna och nedknarkade karlar. 

Kvinnan, som med en biblisk blinkning heter Evie, styr förloppet från en cell i ett fängelse på en av jordens mest gudsförgätna och mansimpregnerade platser, hillbillyhålan Dooling. Så länge hon är vid liv kan kvinnorna vakna och återvända till jorden, om de vill. Om hon dödas av de skogstokiga och välbeväpnade män som samlas runt fängelset kommer alla sovande kvinnor att vara döda för denna världen och bara kunna leva vidare i den nya skapelsen. 

Evie är uppenbarligen utsänd av någon högre makt, men hon vet inte vilken gudom hon tjänar. Det gör att de religiösa associationerna i berättelsen hålls i schack. I stället får alla sorters ogudaktigheter blomma vilt i kapitlen, i ett muntert undergångsfyrverkeri med fler dödsoffer än jag orkar räkna och splattereffekter i var och varannan mening. Hur det går ska inte avslöjas här, men helt utan hopp om mänskligheten slutar det inte.

Bakom detta storskaliga Me Too-epos står två män, Stephen King och hans son Owen King. Vem som gjort vad i arbetet med boken spelar kanske ingen roll, men det är lätt att känna igen många av faderns stildrag samtidigt som den samlande struktur och kraft som brukar finnas i hans omfattande prosabyggen ofta saknas. Törnrosor är en smart idéroman som erbjuder tänkvärd underhållning, men lite för omständlig och spretigt berättad för att hålla i 700 sidor. 

PÄR ALEXANDERSSON

Owen och Stephen King

Owen och Stephen King. Foto Cody Smyth

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22