TONY OCH SUSAN

Mar 27th, 2012 | By | Category: 2012-03 mars, Recension

Omslag till Tony och SusanAv Austin Wright
Tony & Susan 1993
Översättning Thomas Andersson
Wahlström & Widstrand 2011
ISBN 9789146221258, inb

Austin Wrigth har skrivit sju romaner och arbetade som professor i kreativt skrivande och var också litteraturkritiker. Hans bok Tony och Susan är en roman om en roman och om skrivandets svårigheter. Huvudpersonen Susan får en roman, Nattdjur, skickad till sig av sin förre man Edward. Det har gått 25 år sedan de skildes och Susan är numera gift och har barn med Arnold – en hyfsat framgångsrik läkare.

Austin WrightSusan bedrog Edward med Arnold som då var gift med en annan kvinna. Nu upprepar sig denna historia när Arnold fortsätter erövra kvinnor i sin närhet.

Nattdjur handlar om en medelålders man som tillsammans med sin fru och dotter råkar ut för några råbarkade typer som attackerar dem på en enslig bilväg och där börjar Tonys golgatavandring.

Jag tycker att romanen är träig. Den har legat påbörjad på nattduksbordet sedan januari och jag har fått stålsätta mig för att läsa den.

Varför? För att Tony och Susan inte appellerar till mig. Varför? För att den är skriven som ett skrivexepriment. Varför? För att Wright troligen vill träna sitt skrivande och blev besatt av upplägget på boken. Varför? För att författaren vill berätta något för mig som jag dessvärre inte berörs av eller ens förstår.

Pliktkänslan gjorde att jag läste ut den för att jag lovat skriva denna recension. Nu ska jag läsa Jonathan Franzens Frihet och hoppas innerligt på en god läsupplevelse.

LOTTA MAGNUSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22