TOMMA LUFTEN

Jul 9th, 2016 | By | Category: 2016-07 juli, Recension

Omslag till Tomma luftenAv Ann Cleeves
Thin air, 2014
Översatt av Jan Järnebrand
Albert Bonniers Förlag, 2016
ISBN 978-91-0-015711-1, 384 sidor

Det är inget fel på intrigen men det är ändå de utmärkta skildringarna av de ensliga Shetlandsöarnas vackra och ibland sinistra miljöerna, de intrikata människorna i det varierade persongalleriet och de hemligheter ur det förflutna som uppdagas som gör Cleeves till en så intressant författare. Hon beskriver ljuset på den lilla ön – det ljus som kallas simmer dim eller sommarskymningen – på ett sätt att man nästan vill ta med kamera eller staffli för att resa dit och dokumentera det.

Det forna grevskapet på gränsen mellan Nordsjön och Atlanten med dess nordiska inflytande på språket behöver knappast någon turistbyrå så länge Ann Cleeves finns. Trots att hon skriver om mord och våld, något knappt förekommer i verkligheten.

I Tomma luften (del två i den nya Shetlandsserien efter Dött vatten  – http://www.dast.nu/recension/dott-vatten) är det midsommar och bröllopsfest på Unst, den nordligaste ön, dit en grupp engelska människor kommit eftersom väninnan Caroline gifter sig med ortsbon Lowrie och tänker bli kvar till svärföräldrarnas glädje. Carolines vänner sedan studietiden, Polly och Eleanor, är också med men efter bröllopsfesten är plötsligt tv-producenten Eleanor försvinner och dagen efter hittar Polly något som kan tolkas som ett självmordsbrev. Senare hittas Eleanors kropp vid en klippa nära havet. Men tvivel uppstår om det verkligen är självmord.

In kommer den tystlåtne, lyssnande kriminalpolisen Jimmy Perez (det ickebrittiska efternamnet kommer sig av att han är ättling till en förlist spansk sjöman) som tillsammans med överkommissarie Willow Reeves och den unge, ambitiöse men osäkre Sandy utsetts att utreda det mystiska dödsfallet.

Poliserna skildras som människor snarare än utredningsmaskiner och de får ta itu med en härva av snåriga relationer och upptäckter ur det förflutna. Mitt i idyllen begås ytterligare ett mord vilket leder till att skräck och oro biter sig fast hos människorna på ön.

Cleeves frossar inte i blod och våld utan det är människors relationer som intresserar henne. Mänskliga drivkrafter ligger bakom det som blir en eller flera katastrofer. Öarnas mystik får också sin beskärda del i handlingen i och med att folk ser det som kan vara spöket efter ett barn som drunknade för länge, länge sedan.

Emellanåt känns det som om persongalleriet är lite för stort och parallellhandlingarna för krångliga men snart för Cleeves åter in läsaren på huvudspåret och ordningen återställs.

Ann Cleeves som föddes 1954 är bosatt i nordöstra England. Hon har arbetat som övervakare, på kvinnojourer och inom sjöräddningen. När hennes man, som är ornitolog, var tillsynsman på en i övrigt obebodd ö, började hon skriva. För den första delen i Shetlandsserien (Svart som natten 2007) belönades Cleeves med Duncan Lawrie Award för bästa engelska kriminalroman. Den nominerades dessutom till Martin Beck Award av Svenska Deckarakademin.

BJÖRN ENMAN

Anne Cleeves

Anne Cleeves. Foto Chloe Healy

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22