TJUVARNAS STAD

Mar 30th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Tjuvarnas stad

Av David Benioff
City of the thieves 2008
Översättning av Ulf Gyllenhak
Forum 2009

”Min farfar, knivmannen, dödade två tyskar innan han fyllde arton.” Så börjar romanen Tjuvarnas stad av David Benioff. En amerikansk författare, född i New York men numera bosatt i Los Angeles, där han försörjer sig som författare till böcker och filmmanus.

”Vem berättade det här för mig?” … Absolut inte min farfar själv, den leende väktaren av min barndoms första minnen, den fåordige, svartögde, spenslige mannen som höll mig i handen när vi korsade stora gator och som satt på en parkbänk och läste sin ryska tidning medan jag jagade duvor …”

David Benioff

Leningrad är belägrat av tyskarna. Året är 1942. När berättaren blir äldre får han farfadern att förtälja vad som egentligen hände. Han berättar främst om en vecka då han träffade berättarens farmor, fick sin bäste vän och som sagt dödade två tyskar.

Den magre sjuttonårige Lev ertappas med att stjäla från en död tysk fallskärmssoldat, placeras i en cell med desertören, den dristige Kolja. De vet om att de har en natt kvar att leva. Sen kommer de att avrättas.

Istället för att bli skjutna får de ett märkligt uppdrag av en överste. Han behöver tolv ägg till sin dotters bröllopstårta. De får fem dagar på sig att skaffa fram äggen. Misslyckas de blir de skjutna, lyckas de får de behålla livet.

Belägringen av Leningrad har skildrats i en mängd böcker. Om mord och våldtäkter om hundar, katter och råttor som i bästa fall blev deras föda. Ett helvete som fick människor att visa sina sämsta sidor.

Allt det här skildrar även David Benioff. Men den här boken innehåller inte bara allt det fasansfulla utan är kryddad med värme och humor. Den återger två unga människors kamp för att överleva. Om vad de måste genomlida för att klara sitt uppdrag. Bakom tyskarnas linjer och inne i det sargade och laglösa Leningrad. Levs och Koljas samtal om hur man bäst förför flickor, ja om allt som berör ett par unga män. Jakten på äggen och vad de måste genomgå för att lyckas ger här David Benioff en litterär prägel och en skapar en intrig av stora mått.

Det här är en roman som borde tillfredsställa de flesta smakriktningar. Den innehåller så mycket att inte ens den mest kräsne läsare inte hittar något som berör honom.

Det enda trista är att det här är den enda roman av Benioff som är översatt till svenska.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22