TJOCKSKALLARNAS UPPROR

Mar 10th, 2017 | By | Category: 2017-03 mars, Recension

Omslag till Tjockskallarnas upprorAv Kalle Holmqvist
Murbruk förlag, 2017
ISBN 978-91-981925-5-1, inbunden, 128 sidor

Författaren har skrivit ett antal böcker de senaste 10 åren, flera med historiska teman om den vanliga människans kamp för tillvaron och kamp mot överheten. Tjockskallarnas uppror är hans första ungdomsbok och med just dessa teman.

Den handlar om en liten isolerad bondby där man lever i fred och gemenskap. Året är 1659. Huvudperson är Jon, en halvvuxen pojke som arbetar på gården med sin far. Han går så ofta han kan till byns lilla kyrka för att försjunka i de vackra och spännande väggmålningarna. Hans vän Erik retar honom för det och hans far misstycker. Pojken ska ärva gården och inte drömma om annat.

Nu har kungen och herrarna i Stockholm bestämt att de måste kriga mer mot Danmark för att berika sig. En dag kommer så bud att byn ska leverera 15 friska karlar till landshövdingen för krigstjänst. Byborna slår sina kloka huvuden ihop och tänker ut en listig plan. De kallas för tjockskallar, men säger själva att det beror på att de har så mycket i sina huvuden.

Boken har sina poänger, den är mycket lättläst och har en viss rustik humor. De listiga byborna klarar av de lata och trögtänkta herrarna. Budskapet är tydligt. Det kan löna sig att göra uppror och man behöver inte alltid ta till våld. Miljön och människorna är ganska vagt tecknade och därför framstår Tjockskallarnas uppror mest som en typisk skröna.

BERIT ENGDAHL

Kalle Holmqvist

Kalle Holmqvist. Foto Anders Härnqvist

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22