TIVOLIT

Oct 17th, 2021 | By | Category: 2021-10 okt, Recension

Omslag till TivolitAv Jenny Runesson
Ordberoende förlag, 2021
ISBN 9789189363106, inbunden, 307 sidor

Författaren debuterade förra året med Tolken, en bok som fick fin kritik, även av mig. Då blir det dags för den svåra andra boken, att följa upp eller helst överträffa förstlingsverket.

Nu lyckas Jenny Runesson inte riktigt med det. Här finns ett gott anslag med en försvunnen flicka. Hon försvinner från ett tivoli som är den stora attraktionen i staden Luxemburg. En äldre pojke är likaledes försvunnen. Eftersom det talas flera språk i landet och bland karaktärerna blir den svenska tolken Elsa inkopplad.

Elsas dotter var på tivolit tillsammans med den försvunna flickan så det finns en personlig koppling också. Det är ett stort fokus lagt på tonåringarna i boken, där finns en bra beskrivning.

Boken är däremot alldeles för fylld med personernas spekulationer om vad som har hänt. Det blir lite segt och ointressant därför och egentligen händer det inte mycket. Det är ändå ett bra och annorlunda drag att använda en tolk som huvudperson även om där också finns en polis, Xavier, som också får rikligt utrymme.

Mycket handlar om underjordiska tunnlar, kasematter, som det tydligen finns gott om i Luxemburg. Det är beskrivningen och kunskapen om dem som jag mest tar med mig från den här boken.

NISSE SCHERMAN

Jenny Runesson

Jenny Runesson. Foto Viktoria Davidsson

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22