TIMELINE

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-2, Recension

By Michael Crichton
Century 1999

Michael Crichton har varit en av mina SF-favoriter ända sedan debuten med The Andromeda Strain. Nu med sin tolfte bok i genren är det bara att konstatera att han fortfarande håller.
Inte sedan jag läste H. G. Wells The Time Machine tror jag mig ha läst en bättre än denna SF-thriller, som handlar om hur man kan förflytta människor in i en annan tidsepok. I det har fallet tillbaka i tiden och till ett Frankrike på 1400-talel. Tidsresor har ju under århundraden fascinerat människan och har här författaren på ett skickligt sätt gett en förklaring hur det hela ska kunna gå till. Hans populärvetenskapliga förklaringar kan även förstås av, tror jag i alla fall, de flesta även om jag inte alltid hänger med i kvantfysiken och dess lagar.
Storyn inleds med att ett par som bilar i Navajoreservatet i norra Arizona plötsligt kör på en man. Mannen reser sig upp och borstar av sig. När de tilltalar honom får de mystiska svar tillbaka, på vers. De får inget vettigt ur honom och beslutar att ta med honom till närmaste stad och sjukhus.
På sjukhuset hittar en polis en underlig karta i mannens ficka och man har också funnit en liten fyrkantig keramikbit med inskriptionen ITC samt en knapp. Storyn blir fullt i klass med En Yankee vid Kung Arthurs hov med den skillnaden att denna bok inte är värst humoristisk, men mycket spännande. Boken är rikt illustrerad.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22