TILLBAKA TILL TOMBSTONE

Jan 11th, 2008 | By | Category: 2000-2, Recension

Av Sten-Ove Bergwall
Elfvik 1999Poeten Sten-Ove Bergwall debuterade med diktsamlingen Tunneln från mitt hjärta redan 1962, men det skulle dröja till 1995 innan han upptäcktes av en större publik – och då för att han skrev en bok om sin bror, seriemördaren Thomas Quick. Här har han på egna förlaget Elfvik kommit med en roman som är mycket intressant. Åtminstone för en gammal westernförfattare som jag, som förlade mina böcker om Ben Hogan till det område som Bergwall här berättar om.

Hans bok innehåller storyn om den mytbehängde Wyatt Earp, berättad till stor del genom lungsjuke kamraten Doc Holliday, men också via journalisten Stuart Lake. Man skulle kunna tro att detta är en dokumentär (och är det förvisso i vissa avseenden) men det är i själva verket ett omsorgsfullt utfört försök att genom en världskänd gestalt försöka förklara minnets förtjänster och brister samt hur åtrån efter hämnd kan sitta i länge. Mycket av det som händer har sin bakgrund i den berömda revolverstriden vid OK Corral i Tombstone, Arizona den 26 oktober 1881. Man får begrunda båda sidors versioner och kan ta sig en funderare över orsak och verkan. Men det handlar också en hel del om märklig kärlek och vänskap, om hård miljö och dryckenskap, kvinnors ställning i samhället och mäns eviga tilltro till våld som problemlösning.

KJELL E. GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22