TILL MINNE AV CHARLIE K

Sep 11th, 2012 | By | Category: 2012-09 sep, Recension

Omslag till Till minne av Charlie KAv Dag Öhrlund
Bra Böcker 2012
ISBN 9789175130057, inb, 363 sidor

Vi har vant oss vid att Dag Öhrlund skriver actionthrillers tillsammans med Dan Buthler. Nu kommer han ut med en spänningsroman på egen hand. I höst är de dock tillbaka på bokhandelsdiskarna tillsammans med en ny bok.

Konceptet är ändå liknande. Till minne av Charlie K är en actionthriller med mycket brudar, bourbon, bakfylla och våld. Stilen är känd – den återfinner man t ex i Raymond Chandlers böcker om privatdetektiven Philip Marlowe. Den roande distansfyllda humorn som Chandler använder sig av saknar jag dock hos Öhrlund.

Dag ÖhrlundDet är förvisso en machobok, men med det menar jag inte något förklenande. Dag Öhrlund är skicklig på att bygga en spännande historia som fängslar och lockar fram nyfikenheten på hur allt ska lösas på slutet.

Den svenske elitsoldaten Niclas Jones måste abrupt avsluta en militär karriär. Han reser till USA där han av en händelse räddar livet på privatdetektiven Charlie Keeper. De blir vänner och så småningom partners. När Charlie brutalt mördas börjar Niclas nya liv med hjälp av det han får ärva efter sin vän.

Niclas blir privatdeckare i Stockholm och kastas omgående in i en jakt på brottslingar med bl a knark- och människohandel på sina samveten. Jakten börjar i Stockholm och slutar i Belgien och innehåller mycket dramatik och en hel del våld.

Man kan kalla detta en bok för män som ändå innehåller en fantasirik och välskriven historia som får läsaren att kippa efter andan. Spännande är bara förnamnet.

NISSE SCHERMAN

Dag Öhrlund är journalist, fotograf och författare. Han har gett ut ett antal spänningsromaner tillsammans med Dan Buthler. Nu presenterar Dag Öhrlund sig själv som kriminalförfattare med den egna boken Till minne av Charlie K.

Elitsoldaten Niclas Jones militära karriär stäckas av en avundsjuk kollega. Han ger sig ut i världen, i det här fallet USA och blir vittne till ett överfall och räddar livet på privatdetektiven Charlie K. Några år senare ger Charlie Niclas Jones ett erbjudande att komma över till New York och jobba för honom. Fyra år senare sprängs Charlie K i luften efter att ha kommit en politisk skandal på spåren. Nic flyr till Sverige efter att ha säkrat ett arv efter Charlie K.

Han hyr ett magasin i Frihamnen i Stockholm och börjar arbeta som privatdeckare.

En kväll bankar det på porten till magasinet. Utanför står en liten smutsig pojke från Ryssland. Det visar sig att någon smugglar knark i magen på barn. Och här börjar jakten.

Dag Öhrlund är journalist. Han skriver rappt och undviker omständliga meningar. Rakt på sak. Och han lyckas genom detta skapa en spänning i händelserna och en lust hos läsaren att vilja läsa vidare.

Öhrlund har insett att vår tid kräver många och brutala mord för att en bok ska uppskattas av den stora, breda publiken. Här är Öhrlund mästerlig.

Charlie K består av en mängd spänningsmoment varvade med samlag med undersköna kvinnor. Sämre kan man ha det.

Enda märkliga berättelsen är när huvudpersonen blir hembjuden till Ylva Maria Thompson. Här är jag osäker om det är herr Öhrlund själv eller Nic Jones som går på fest. Eller det kanske är så enkelt att Dag Öhrlund lovat fru Thompson att ta med henne i nästa bok.

Alla ni som gillar spänningsromaner, många och brutala mord, härliga kärleksscener läs den spännande, välskrivna Till minne av Charlie K.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22