TIGGAREN

Jun 25th, 2016 | By | Category: 2016-06 juni, Recension

Omslag till TiggarenAv Sofie Sarenbrant
Bookmark, 2016
ISBN 978-91-88171-09-2, 390 sidor

Med över 800 000 sålda böcker i ryggen kan Brommabon Anna Brita Sofie Sarenbrant (född 1978) mysa över att på flera håll bli kallad Sveriges nya deckardrottning. I och med den senaste deckaren Tiggaren har hon kommit ut med sju böcker, fem med kriminalpolisen Emma Sköld i huvudrollen. I fjol bytte hon dessutom förlag från Massolit till Bookmark och i år kommer hennes genombrottsroman Visning pågår (2014) ut i USA under titeln Killer Deal.

De flesta av hennes böcker är tydligen skrivna efter såpoperakoncept. Det finns lösa trådar i intrigerna som knyts samman i de senare – i denna bok fullbordas händelser som påbörjats i Visning pågår och fjolårsboken Avdelning 73. Trots detta går det att läsa Tiggaren som ett fristående verk.

Sofie SarenbrantDenna gång tar Sarenbrant upp seriemördartemat och kopplar det till den aktuella och politiskt känsliga frågan om EU-migranter som sitter och tigger utanför snart sagt varje butiksingång. Någon dödar tiggare och Stockholmspolisen har svårt att hitta spår efter förövaren. Dessutom får två poliser sätta livet till. Författaren har bytt fokus en aning. I hennes tidigare böcker har hon koncentrerat sig på personernas inbördes relationer men här får kriminalgåtan större utrymme, något som är till berättelsens fördel. Tempot drivs upp och man får historien serverad ur flera olika perspektiv, emellanåt med oväntade vinklingar.

En sådan är det oväntade upplägget med en död polis i huvudrollen. Jag ska inte avslöja mer eftersom troligen inte alla läst de tidigare böckerna, även om hennes Visning pågår blev landets mest sålda pocketbok och även Avdelning 73 blev en succé.

Sarenbrant verkar ha gjort sin hemläxa väl. Man får veta en hel del som tiggares situation i Sverige genom att hon ger en ung rumänska en framträdande roll där givares avsikter inte alltid är altruistiska.

När förövarna börjar avslöjas går mina tankar tillbaka till alla de berättelser som följde på Palmemordet. Konspirationsteorierna frodades och det verkar som om Sarenbrant tagit del av de som gick under samlingsnamnet Polisspåret.

Det gör inte Tiggaren mindre spännande. Författaren trissar upp förväntningarna i korta kapitel och språket är väl avvägt för att passa dagens deckarläsare.

ELISABETH CARLSSON

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22