TIDEN ATT TALA HAR KOMMIT

Jul 1st, 2014 | By | Category: 2014-07 juli, Recension

Omslag till Tiden att tala har kommitAv Per Ragnar
Ictus, 2013
ISBN 9789163740008, 161 sid

Titeln på Per Ragnars bok om adelsmannen Nicolaus Magni och om en okänd, tänkande munk, om Martin Luther och en omvälvande, gudsförhärligande tid har enligt författaren inspirerats av en mening i Predikaren i Gamla Testamentet: ”Tystnadens tid är förbi och tiden att tala är kommen”.

En man har gjort en kvinna med barn utan att vara gift med henne och blir så ångestfyllt att han först hemfaller åt dryckenskap men ångrar sig, drivs av religiösa grubblerier  och bestämmer sig för att i stället bli munk. I klostret Glatjärn skriver han om sina tankar och dagliga bestyr medan den politiska och religiösa kampen mellan den rådande katolicismen och protestantismen från Wittenberg rasar. Gustav Vasa insåg vilka fördelar Martin Luthers lära hade för honom själv och det rike han styrde med järnhand. Den katolska kyrkan hade pengar och egendom som kungen ville åt och vid Västerås möte 1527 drev han fram en reformation som tog död på biskoparnas världsliga makt och gav honom möjlighet att för Sveriges och egen räkning roffa åt sig kyrkliga rikedomar.

Per RagnarPer Ragnar skriver i korta men innehållsrika och känslosamma kapitel om denna oroliga tid. Munken i klostret gör mjöd, sköter om sina bin och ser till att all honung inte blir lämnad till fogden för vidare befordran till Kalmar och ända upp till Stockholm – och han är med och gömmer värdeföremål för att de inte ska komma i kungens ”rövarhänder”. Men det förekommer att kloster töms när munkar och nunnor flyr. Ragnars beskrivningar innehåller tonvis av inlevelse.

Samtidigt kommer Nicolaus Magni, skickad av kung Gustav, till Martin Luthers universitet i Wittenberg och börjar fundera över den nye profetens läror. Visst låter kritiken mot avlatsbrev och andra katolska märkligheter riktig, men är allt som Luther predikar rätt?

Det är en roman om tro och tvivel, om andlig kärlek och längtan efter den fysiska kärleken. Kanske inte så lättläst för människor vana vid tidningstexter och underhållningsromaner, men värd ett läsförsök.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22