TIDEN ÄR INTE ÄN

Mar 25th, 2017 | By | Category: 2017-03 mars, Recension

Omslag till Tiden är inte änAv Elin Bordy
Wahlström & Widstrand, 2017
ISBN 978-91-46-23306-0, 274 sidor

Bordy kom 2014 med den historiska romanen Mary Jones historia och även hennes Tiden är inte än utspelar sig i förgången tid, den epok på 1300-talet när Digerdöden utplånade nästan en tredjedel av befolkningen i Europa.

Sigrid från Falsterbo som av oklar anledning tagit namnet efter sin mor och som så många andra har förlorat sin man och sina barn till pesten. Hon bestämmer sig för att fly, osäkert om hon vet vart hon vill komma. På en ”sillabåt” tar hon sig ner till Europa bara för att se att Digerdöden härjat lika svårt där. Ibland får jag för mig att hon själv vill dö men hon vandrar vidare och räknar de dagar hon gått genom att skära skåror i sin vandringsstav.

Det är ett sorgligt människoöde Boardy beskriver. Den verklighet hon vandrar genom är som ett träsk av osande stank från liken i de tysta byar och ofruktsamma jordbruksbygder hon passerar.

Under vägen klipper hon sitt hår, klär hon ut sig till man och förvandlas även invärtes efterhand till en maskulin varelse som byter namn när hon går genom kontinentens städer Krakow, Prag, Dresden och Köln för att till sist hamna i Amsterdag.

Städerna är förunderligt anonyma, kanske vill författare påvisa att det är den dödliga sjukdomen som gjort dem sådana. Men även de rövare, munkar och handelsmän och gycklare saknar blod och kött. Inte heller hos dem finner hon det hon söker. De blir bara ännu fler speglar som återkastar hennes sorg där hon som ett anonymt spöke hastar vidare, tigger allmosor och mat.
Språket är stillsamt, en prosa med poetiska glidningar som emellanåt blir nästan överdrivet arkaiskt samtidigt som Boardy tycks vilja peka framåt mot de katastrofer som inträffat i en senare tid.

Elin Boardy (född 1979) är bibliotekarie och kulturredaktör i Göteborg. Hon romandebuterade 2008 med Allt som återstår som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Sedan kom Mot ljuset 2011 och för sin tredje roman, Mary Jones historia fick hon motta Tidningen Vi:s litteraturpris.

NINNI C. LARSSON

Elin Boardy

Elin Boardy. Foto Lisa Irvall

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22