TIDEN

Sep 15th, 2012 | By | Category: 2012-09 sep, Recension

Omslag till TidenAv Maria Küchen
Novellix N:o 19
ISBN 978-91-86847-48-7 30 sid.

”Du har så vacker kuk”, lyder en av replikerna i Maria Küchens novell ”Tiden”.  Det faktum att de runda orden används till förbannelse i radio och litteratur, av dramatiker och ståupp-komiker känns inte alltid så bra. Det flitiga användandet har bokstavligen sugit musten ur ord som kuk, ord som en
gång i tiden användes i så begränsad omfattning att de hade en dynamisk sprängverkan när de oväntat kom till användning i mer eller mindre offentliga sammanhang. Ord med sprängkraft har desarmerats av kulturmakarna.

Man får i dag leta som en vettvilling för att hitta ord som får folk att spärra upp ögonen. Där finns förstås ord som tidigare var rumsrena men som numera väcker uppståndelse. Det en gång i tiden så oskyldiga ordet niggerboll väcker i dag anstöt och får folk att studsa i vida kretsar.

Varför? För att det fått en ny rasistisk innebörd, ett spill over från den amerikanska kulturkretsen. Men det finns ingen anledning att gråta över den ordsnö som INTE föll i fjol. När det kommer till kritan är det naturligtvis inte vilka ord man använder utan hur man använder dem som betyder något.

Tiden är ett fenomen som har intresserat människan i långa tider. Tiden (Kaala) i Atharva Veda är en gudomlig företeelse. Tiden (Kronos) hos grekerna åt upp sina egna barn. Tiden hos Einstein får tanken att svindla.

Etc. Tiden i novellen ”Tiden” fyller en mera konventionell funktion. Det är en välskriven berättelse, men den gjorde inget större intryck på mig utan väckte mest tankar om bruk och/eller missbruk av ord. Och en novell som väcker tankar, låt vara andra än vad författaren avsett, är inte misslyckad.

BERTIL FALK

Maria Küchen

Maria Küchen. Foto Elin Strömberg

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22