TID FÖR BARMHÄRTIGHET

Nov 17th, 2022 | By | Category: 2022-11 nov, Recension

Omslag till Tid för barmhärtighetAv John Grisham
A time for mercy, 2020
Översättning Kjell Waltman
Albert Bonniers förlag, 2022
ISBN 978-91-0-018857-3, inbunden, 617 sidor

John Grisham debuterade 1988 med Juryn som hade advokaten Jake Brigance som huvudperson. Miljön är Mississippi, i en mindre stad.
Jake kom tillbaka i I mullbärsträdets skugga (på svenska 2014). Det handlade mycket om rasdiskriminering. Målen gjorde Jake känd, men inte rik.

I den här boken har sett gått några år till 1990. Nu finns faktiskt en svart polischef, sheriffen, men särskilt i religiösa sammanhang är det rasåtskillnad. Det amerikanska polisväsendet är mycket skilt från vårt. Sheriffen har vid sin sida ett antal vicesheriffer som gått en två månaders utbildning, majoriteten är vita.

Ärendet detta gång är enkelt. En av vicesherifferna har sedan ett år tillbaka en inneboende kvinna, älskarinna, och hennes två tonårsbarn, som mannen avskyr. Han är en uppskattad polis men också känd för att dricka för mycket och vara våldsam. Så denna kväll, han misshandlar kvinnan så att barnen tror att han är död, den 13-årige sonen (som är sent utvecklad fysiskt) är rädd för att mannen ska skada också dem, tar hans pistol och skjuter honom när han ligger däckad av alkoholen. Barnen kallar på hjälp, erkänner vad som hänt, och till all lycka överlever mamman men svårt skadad.

Ett enkelt fall: mördaren har erkänt, att döda en polis även utanför tjänsten ger obligatoriskt dödsstraff.

Men gossen måste ju ha en försvarsadvokat, och Jake tvingas av distriktets domare att åta sig fallet — ingen annan kan eller vill.

Så blir det en detaljerad redovisning av vad som händer, både med utredningen (enkel) och i samhället där släktingar och de flesta poliserna vill ha ett snabbt avslut och fällande dom.

Och Jake och hans advokatbyrå närmar sig konkurs för rättshjälpsadvokater får knappast betalt, enligt lokala regler. Andra klienter försvinner, och det stora skadeståndsärendet som skulle klara deras ekonomi drar ut på tiden.

Naturligtvis kan vi ana att Jake ska fixa det mesta, men det är den vindlande resan till rättegången som är det spännande.

Och det märks att författaren inte gillar alla delar av det amerikanska rättsväsendet, till exempel att USA som det enda demokratiska landet i världen har val till åklagar- och domartjänsterna, så de måste också tänka på kommande valkampanjer.

Många sidor, men lättläst. Jag förstås hur juristen Grisham har valt att avsluta, men lite oroande är det. Läs och bedöm själv.

LEIF-RUNE STRANDELL

John Grisham

John Grisham. Foto Bob Krasner

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22