THOMAS QUICK ÄR DÖD

Dec 29th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Thomas Quick är död

Av Sture Bergwall och Sten-Ove Bergwall
Blue Publishing 2009

Thomas Quick är död är en sorts brevväxling mellan de båda bröderna, tillkommen efter att Sture ”Thomas Quick” Bergwall beslutat sig för att döda sitt alter ego – den enda han numer säger sig ha dödat.

Sture hävdar här med samma emfas som han tidigare (i drogat skick) påstått sig vara Nordens värste seriemördare att han är oskyldig till allt. Visst har han begått brott, bland annat ett mordförsök och narkotikabrott, men till de 33 morden i Sverige och Norge är han oskyldig. De som lockat och lurat honom att erkänna dem är terapeutisk personal på Säter, poliser, åklagare och hans egen försvarsadvokat.

Brodern Sten-Ove förklarar ur perspektivet som anhörig det trauma det inneburit att vara bror till en man som sagts vara ett monster i svensk och internationell press och av domstolar och myndigheter. Han berättar om deras gemensamma barndom och uppväxt i Dalarna och Hälsingland och har inget minne av de övergrepp som begåtts mot brodern av föräldrarna.

Thomas Quick är död har en stor brist. I de korta kapitlen, utan kapitelrubriker, är det faktiskt svårt att avgöra vem som är författaren. Sture Bergwall känns ofta igen på sin svulstiga och självömkande stil – men inte alltid. Snart sagt överallt beklagar han att han blivit ett offer för konspiration, felbehandling och myndighetsövergrepp. Det är säkert sant med tanke på hur lite faktisk bevisning polis, åklagare och domstolar ansåg sig behöva för att fälla monstret Quick. Förundersökningsregler åsidosattes, ingen hänsyn togs till att Quick emellanåt befann sig på helt andra ställen än mordplatsen och när han bevisligen ljög belystes inte detta inför rätten.

Däremot är jag inte så säker på att förlaget Blue Publishing har rätt när de i ett pressmeddelande, vars kontenta publiceras på annan plats i Dast, menar att sjukhuset Säter hämnas på Sture Bergwall för att han inte längre vill vara Thomas Quick.

Att han skrivit den här boken tillsammans med sin bror tyder inte på det.

KJELL E. GENBERG

Sten-Ove och Sture Bergwall

Sten-Ove och Sture Bergwall

Nyhetstext om boken

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22