THE SWEDISH VINTAGE PAPERBACK GUIDE: The US & UK AUTHORS

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Recension

A History, Index and Price Guide
By Gary Lovisi
Gryphon Books
PO Box 209, Brooklyn, New York 11228-0209 USA

Egentligen borde jag inte skriva någon recension om den här boken eftersom jag deltagit i dess tillkomst och hjälpt Gary Lovisi med uppgifter om svenska deckarmagasin från 30-, 40-, & 50-talen. Men entusiasten och samlaren Gary Lovisi från New York har ju gjort en fantastisk bok.

Han har ställt samman en bibliografi över samtliga svenska deckarmagasin från ”tidernas begynnelse” samtidigt som den är en prisguide för amerikanska och engelska samlare (OBS! inte svenska dito). Den tar heller inte upp svenska författare i dessa magasin. Boken är illustrerad med flera hundra svart/ vita omslag plus omslag och mittuppslag i färg, plus ett antal foton, och tillägnad illustratören Bertil Hegland, vars omslag har stort samlarvärde i USA. Detta gäller även vissa andra svenskar som till exempel Hans Arnold.

De flesta av serierna är kompletta medan andra enbart tar upp författare från USA & England. Naturligtvis kan man hitta små fel här och där. Det är rent slarv att Lovisi inte dragit nytta av exempelvis Johan Wopenkas enorma arbete för att ge fullständiga bibliografiska uppgifter.

Upplagan är mycket liten. Den som vill ha ett eget ex får skynda på.

IWAN MORELIUS

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22